Premijer: Montažne kuće za Kraljevo

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da do početka zime niko u Kraljevu ne sme ostati bez krova nad glavom, kao i da će Vlada obezbediti montažne kuće.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

08:18

Default images

Cvetković je za B92 rekao da će Vlada pokloniti 500 montažnih kuća za građane koji su ostali bez smeštaja, rebalansom budžeta je obezbeđeno 100 miliona dinara za obnovu.

"Postoji ozbiljan plan i studija države, tako da je situacija u Kraljevu pod kontrolom, ali moramo da budemo solidarni", rekao je Cvetković.

On je rekao da je u odnosu na njegovu prethodnu posetu Kraljevu, odmah posle zemljotresa koji je pogodio taj grad i okolinu 3. novembra, urađeno dosta na obnovi oštećenih zgrada. "Za to što je urađeno najveću zaslugu imaju ljudi iz Kraljeva, kao i oni koji su došli da pomognu u otklanjanju posledica koje je nanela ta prirodna katastrofa", rekao je Cvetković.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da resorno ministarstvo i Vlada Srbije sa Kraljevom imaju svakodnevno višesatnu komunikaciju i da postoji jasan plan šta će sve biti urađeno u narednom periodu.

"U sadašnoj situaciji prioritet su stanovništvo, individualni objekti i stambene zgrade, dok će o javnim objektima, poput škola i bolnica, brigu preuzeti resorna ministarstva", rekao je Marković.

Najavljeno je da do ponedeljka neće biti nastave u kraljevačkim školama, a da će za dva-tri dana biti sanirane školske zgrade.

Stiglo 150 vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite

U Kraljevo stiglo 150 vatrogasaca, spasilaca i pripadnika Civilne zaštite iz cele Srbije kao neophodna pomoć u saniranju posledica zemljotresa.

Pripadnicima sektora za vanredne situacije, koji učestvuju na poslovima evakuacije, raščišćavanja i saniranja posledica zemljotresa, danas je stiglo pojačanje.

Još 150 predstavnika Sektora za vanredne situacije koji su danas stigli u Kraljevo pružiće pomoć pre svega stanovnicima ovog grada da što lakše prebrode sitaciju u kojoj se nalaze.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, je istakao da je pomoć Kraljevčanima I dalje neophodna, jer posao na obnovi tek predstoji, imajući u vidu da je preko 13.000 objekata oštećeno, pri čemu je 1.284 objekta van upotrebe, a da je komisija do sada preko 5.000 objekata označila za sanaciju.

Pripadnici ovog sektora pristigli su iz Kragujevca, Beograda, Niša, Valjeva, Novog Sada, Jagodine, Kruševca, Novog Pazara, Užica, Smedereva, Pirota….

Odmah su krenuli na teren raščišćavanja na više najugroženijih lokacija u gradu i okolini. Imajući u vidu da zima tek dolazi, građanima regiona Kraljeva najpotrebnije su montažne kuće, kontejneri za stanovanje, topli šatori, poljske kuhinje, grejna tela i ogrev.

Građevinska obnova Kraljeva mora biti završena do kraja naredne godine, kazao je gradonačelnik tog grada Ljubiša Simović. Sve što se otegne na duže od godinu dana, biće rasipanje para, a takvih primera je u Srbiji bilo mnogo, kaže on.

U međuvremenu, štab za vanredne situacije u Kraljevu saopštio je da su 1.284 objekta ocenjena kao nebezbedna za život ljudi.

Podsetimo, u zemljotresu jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali, koji je pogodio Kraljevo i okolinu pre nedelju dana, poginule su dve osobe, a nekoliko ih je lakše povređeno i pričinjena je znatna materijalna šteta. Komisijama koje na terenu ispituju bezbednost objekata prijavljeno je oko 16.000 objekata. Škole u tom gradu i dalje ne rade, a Kraljevčanima se svakodnevno upućuje pomoć u građevinskom materijalu, hrani i piću.

Veljović: Bezbednost na nivou

Od trenutka kada se u Kraljevu osetio prvi potres, policija je van Kraljeva angažovala više od 1.200 policajaca kako bi pomogli u saniranju štete.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je za B92 da je stopa kriminaliteta u Kraljevu, nakon zemljotresa, smanjena.

"Što se tiče bezbednosne situacije, ona je potpuno na jednom izuzetnom nivou. Ono što je činjenica i o čemu sam ja informisan drugi put, jeste da je stopa kriminaliteta u odnosu pre zemljotresa i posle zemljotresa smanjena, što ukazuje na jednu izuzetnu savesnost i odgovornost građana", kazao je Veljović.

Bez krova nad glavom u zemljotresu ostalo je i 12 kraljevačkih policajaca, a njih 560 ima oštećene objekte. U pomoć kolegama, kako kaže Veljović, priskočio je ceo MUP.

"Mi smo formirali na nivou Ministarstva jednu komisiju koja je utvrdila da je do sada, što se tiče privatnog vlasništva pripadnika MUP-a, oštećeno preko 560 objekata, od toga 12 su totalno oštećeni, koji uopšte nisu za upotrebu“, kaže on.

„Mi smo u dogovoru sa ministrom održali jedan kolegijum gde smo predložili, što su radnici i te kako prihvatili, da ćemo se svi odreći jednodnevne zarade kako bismo našim kolegama u Kraljevu koliko-toliko u saniranju te štete", dodaje Veljović.

Svi objekti u Kraljevu u kojima radi policija takođe su pretrpeli značajna oštećenja, pojedini objekti stavljeni su van upotrebe, ali to ne ugrožava rad policije, kaže Veljović.

Unesko najavio pomoć

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova izrazila je spremnost te organizacije da u okviru svojih nadležnosti pomogne u saniranju štete nastale na objektima kulture nakon zemljotresa u Kraljevu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Modalitet pomoći biće utvrđen sledeće nedelje na sastanku ministra kulture Nebojše Bradića i generalne direktorke Uneska Irine Bokove u Parizu.

Neposredno posle zemljotresa ministar Bradić je posetio Kraljevo i zatim se obratio se Unesku sa predlogom da podrži obnovu ugroženih objekata kulture.

Obilazeći tom prilikom manastir Žiča ministar je najavio da će, pošto ekspertski tim konstatuje težinu oštećenja koja je usled zemljotresa pretrpeo manastir, Ministarstvo kulture za njihovo otklanjanje obezbediti dodatna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: