Kritike azilu za pse u Požegi

Društva za zaštitu životinja navode da se u prihvatilištu u Požegi vrši masovan pomor pasa, umesto da nakon hvatanja budu čipovani, lečeni i pušteni na slobodu.

Izvor: B92

Subota, 06.11.2010.

13:53

Default images

Sa druge strane, radom azila nisu zadovoljni ni u opštinama i gradovima koji finansiraju rad ove službe.

Zbog isplate odštete žrtvama napada pasa lutalica, opštinske kase su sve praznije.

U Požegi je 2008. otvoreno prihvatilište za pse lutalice sa područja dva grada i sedam opština zlatiborskog i moravičkog okruga.

Udruženje za zaštitu životinja "Košutnjak“ iz Čačka zapretilo je odgovornim licima u JKP "Naš dom“ iz Požege, u čijoj je nadležnosti azil za pse, da će podneti krivične prijave protiv njih, ukoliko se ne koriguju uslovi za prihvat ovih životinja.

"Oni jednostavno pohvataju pse, drže 15 dana, ko dođe da udomi psa, dođe, ko ne, oni vrše likvidaciju. Inače, psi koji su odrasli na ulici su miroljubivi, prema tome, prema njima treba i adekvatno da se primenjuje Zakon o dobrobiti životinja. A ti psi, koje su vlasnici otuđili i prepustili ulici, oni u suštini prave problem, oni napadaju ljude, oni ujedaju“, kaže Milan Mraković, iz Udruženja za zaštitu životinja "Košutnjak“ iz Čačka.

Međutim, direktor JKP "Naš dom“ iz Požege Zoran Đoković kaže da ova služba radi sve po zakonu i pod stalnim je inspekcijskim nadzorom Uprave za veterinu, a o masovnom pomoru pasa nema ni govora.

"Psi se prihvataju, pregledaju i doktor veterine određuje koji idu na operaciju, koji na sterilizaciju, koji se hrane dalje, koji se vraćaju na ulicu i koji se uništavaju, tj. vrši se eutanazija. To je veoma mali broj i to su psi koji su bolesni“, kaže on.

Na to da li je psima lutalicama mesto na ulici, ili pak u nekom prihvatilištu, građani gledaju sasvim različito.

"Pa prihvatilište treba da postoji, a lutalice treba pohvatati i oterati u prihvatilište.“

"Sve ih treba uspavati, jer su opasnost za decu, prvo ovde u centru, a opasnost su i za odrasle.“

"Ja njih hranim, ali ne bi bilo loše imati azil da ih ne bi narod maltretirao i da ne bi opština plaćala odštetu za ujedanje.“

Problem sa psima lutalicama i napadima na ljude prilično je ispaznio opštinske kase, zbog isplate obeštećenja. Čelnici lokalnih vlasti smatraju da verovatno ima dosta zloupotrebe i lažnih prijava napada, jer su mnogi pojedinci otkrili lak način zarade.

Međutim, shodno zakonu i pored toga što finansiraju azil, devet lokalnih zajednica je po pitanju obeštećenja samo u ovoj godini izdvojilo više od 50 miliona dinara. Rešenje problema od države očekuju praktično svi i udruženja za zaštitu životinja i lokalne vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: