Zemljotres se osetio širom Srbije

Zemljotres kod Kraljeva osetio se širom Srbije. Osim uznemirenih građana, materijalne štete u drugim gradovima nije bilo.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

02:30

Default images

Seizmološki zavod Srbije je saopštio da je u 01.56 sati mreža seizmoloških stanica Srbije registrovala zemljotres magnitude 5,4 jedinica Rihterove skale.

Intenzitet zemljotresa, čiji je epicentar bio 10 kilometara severno od Kraljeva, procenjen na VII-VIII stepen MSK-64 (Merkalijeve) skale.

Zemljotresi tog intenziteta mogu izazvati manja strukturna oštećenja na lošije građenim objektima, piše u saopštenju.

Posle prvog zemljotresa usledilo je još nekoliko manjih potresa tokom smirivanja tla, ali oni nisu izazvali štetu. Prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića, u Kraljevu se i dalje javljaju manji potresi koji se ritmički ponavljaju.

Direktorka Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je da se manji potresu mogu očekivati i narednih dana.

Dopisnik agencije Beta iz Kraljeva javio je da je veliki broj stanovnika Kraljeva, u strahu od zemljotresa, napustio svoje kuće i da su stajali ispred zgrada.

Šteta od zemljotresa vidljiva je na mnogim kućama u Kraljevu. Fasade na pojedinim zgradama su ispucale, a na pojedinim zgradama je čak pao deo krova. U mnogim oštećenim kućama nema struje, ali ulična rasveta radi. Ulice Kraljeva su prekrivene srčom, crepovima koji su otpadali sa krovova i šutom.

Na ulicama su i policijske patrole, a prema podacima iz kraljevačke hitne pomoći, njima se oko 50 osoba obratilo za pomoć.

Građani su rekli da su veoma uplašeni, kao i da je to bio najjači potres koji su do sada osetili.

Na HE Đerdap je potres bio jačine ispod 3 stepena po Rihterovoj skali, ali bez obzira na jačinu zemljotresa odmah je, po uobičajenoj proceduri, oformljena komisija koja će proveriti da li eventualno ima nekih problema sa branom.

Prema prvim informacijama, snabdevanje električnom energijom i rad elektrane, na kojoj prema prvim procenama nema oštećenja, su u redu. Zemljotres se osetio na celom području Pomoravlja, Resave i Levča, rečeno je iz Regionalnog centra za obaveštavanje u Jagodini, a povređenih nema. Dežurni u centru pojasnio je da se potres osetio u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu, posebno u stambenim objektima sa više spratova i na višim spratovima. Štetu niko nije prijavio.

Potres se snažno osetio i u Kragujevcu. Dopsinica Bete iz tog grada javila je da 12 minuta posle zemljotresa nije bilo struje u širem centru grada, ali da je snabdevanje potom normalizovano. Prema prvim podacima iz opština Šumadijskog okruga, najviše štete pretrpela su sela knićke opštine, koja se graniče sa opštinom Kraljevo.

U opštini Knić je formirana komisija koja od jutros obilazi područje opštine kako bi se evidentirala šteta nastala od posledica zemljotresa, rekao je agenciji Beta zamenik predsednika opštine Knić Dragan Nišović.

Oštećeni su dimnjaci na školama, krovovi na kućama, ali će tek sutra biti poznati podaci o proceni štete, kazao je Nišović.

U Kragujevcu su, za sada, zabeležena samo sitna oštećenja na nekoliko objekata koji su uglavnom građeni od trske, kazao je Tomić.

Jak potres tla probudio je noćas i Čačane. Kako prenosi Tanjug, uplašeni ljudi su istrčavali iz kuća i stanova napolje poluodeveni, dok su se na automobilima uključivali alarmni uređaji, a čuo se i lavež pasa.

Noćašnji zemljotres nije izazvao prekid u napajanju električnom energijom u Čačku, niti se posle prvog udara osetilo drugo podrhtavanje tla.

Dopisnik Bete iz Gornjeg Milanovca javio je da je potres u tom gradu trajao oko jedan minut, ali ni u tom mestu za sada nema izveštaja o šteti.

Tamošnji meštani takođe uglavnom nisu napuštali svoje domove.

Kako javlja Tanjug, i u Aranđelovcu se osetio zemljotres koji je zaljuljao tlo i uplašio stanovnike tog grada, posebno one koji žive u višim stambenim blokovima.

Tokom dvadesetak sekundi škripala su vrata i prozori na svim objektima, nakon čega su neki izašli i na ulice, ali, prema informacijama iz Hitne pomoći, policije i vatrogasnog društva, do sada nije prijavljena nikakva šteta. Podrhtavanje tla se osetilo i u drugim gradovima Srbije, uključujući Beograd i Novi Sad. Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, potres koji se osetio u Beogradu bio je jačine 4 stepena po Rihteru.

Prema izveštajima elektronskih medija, zemljotres se blago osetio u Novom Sadu, ali bez ikakvih posledica. Prema anketi građana, većina Novosađana nije ni znala da je bilo podrhtavanje tla.

Zemljotres se osetio i u gradovima centralne Srbije - u Smederevu, Jagodini, Užicu, Pirotu - kao i u južnoj Srbiji - u Nišu i Bujanovcu.

Centru za obaveštavanje u Užicu jutros do osam časova nije prijavljena nijedna šteta od noćašnjeg zemljotresa. Izuzev straha i uznemirenosti građana, zemljotres, prema dosadašnjim informacijama, nije izazvao štete ni u drugim opštinama užičkog regiona.

Portparolka niške policije Lidija Pavlović izjavila je jutros da na području te policijske uprave nisu zabeležena oštećenja na objektima zbog zemljotresa i da nije bilo povređenih.

Manje od dva sata posle jakog potresa u okolini Kraljeva zemljotres slične snage pogodio je evropski deo Turske, a zatim i Grčku.

Potres se osetio i u susednoj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: