Vlada i guverner stabilizuju cene

Beograd -- Sredinom nedelje u Vladi Srbije biće organizovan sastanak posvećen merama koje bi trebalo da dovedu do stabilizacije cena hrane, pišu “Novosti“.

Izvor: Beta, Večernje novosti
Podeli

Sastanak je, ako se navodi, inicirao guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, list piše da će na sastanku biti premijer Mirko Cvetković, guverner Šoškić, kao i potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Isti izvor navodi da je načelni dogovor između Cvetkovića i Šoškića o potrebnim merama već postignut.

"Na ovonedeljnom sastanku razmotriće se sve zakonske mogućnosti koje bi uticale da se politikom uvoza i izvoza, subvencija, intervencija iz robnih rezervi, ali i doslednijom primenom usvojenih antimonopolskih zakona spreči dalji, enormni rast poljoprivrednih i prehrambenih cena", naveo je izvor “Novosti“ iz Vlade.

Ideja je da se u vrlo kratkom roku moguće mere pripreme u nadležnim ministarstvima i da se u njihovu primenu krene što je pre moguće.

Osnovni dokument za najavljeni sastanak biće preliminarna analiza cenovnog šoka koju je uslovilo poskupljenje hrane, a koju je izradila Narodna banka Srbije.

Studija je, kako navodi guverner Dejan Šoškić, ukazala da postoji određeni prostor da država svojom politikom utiče da se cene prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda obuzdaju.

Kratka studija NBS-a ustanovila je da su cene hrane i poljoprivrednih proizvoda u Srbije najnestabilnije u regionu, rekao je guverner Šoškić za Novosti.

"Takođe, naša studija je došla do zaključka da, ako bismo postigli cenovnu stabilnost u ovom domenu na nivou proseka u regionu, indeks potrošačkih cena krajem ove godine ne bi bio blizu ili iznad gornje granice ciljane inflacije", dodao je on.

Šoškić je naveo da je NBS samo uočila i analizirala problem iz ugla monetarne politike, a da konkretna rešenja za uočene probleme treba da predlože stručnjaci resornih ministarstava.

strana 1 od 78 idi na stranu