Problem monopola u otkupu stoke

Poljoprivrednici Mačve, Srema i Pocerine traže da se pod hitno stane na put monopolu kod otkupa stoke, koji je, kako navode glavni razlog pada cena.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

11:12

Default images

Oni će na sastanku, koji je najavljen za iduću nedelju, od predstavnika ministrastva poljoprivrede zatražiti da se smanji ili ukine PDV na stočnu hranu.

Takođe će tražiti da se povećaju budžetska izdvajanja za poljoprivredu. Otkupljivači odbacuju optužbe da su monopolisti i podsećaju da svake godine u ovo vreme cena stoke pada.

Mačvanski poljoprivrednici kažu da su niske otkupne cene stoke posledica monopola i traže da se smanji ili ukine PDV na stočnu hranu, organizuje ugovorena proizvodnja za poznatog kupca i poveća budžet za poljoprivredu.

“Mi plaćamo izuzetno skupu sojinu sačmu i kad bi nam se skinuo PDV na sojinu sačmu i druge inpute, mi bismo možda mogli i da dajemo svinje po 115 dinara”, kaže Branislav Mijatović, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača opštine Bogatić.

Mačvanski poljoprivrednici tvrde da će, ukoliko država nešto ne preduzme, Srbija veoma brzo postati uvoznik mesa i mleka.

“Trenutno sam predao 16 bikova po evro i sedamdeset, to je neka jadna cena koju smo jedva mogli da dobijemo. U štalu nije ušlo šesnaest teladi, već samo deset”, kaže Nebojša Radovanović.

Pad cene tovljenika sa 160 na 115 dinara posebno je pogodio manje proizvođače koji su primorani da stoku prodaju po još nižim cenama:

“Postoji veliki problem malih proizvođača koji nemaju organizovanu proizvodnju, niti svog kupca pa moraju da daju po veoma niskim cenama koje su daleko ispod cene koštanja”, kaže Predrag Kojić.

Zajedno sa stočarima iz Srema, Unija poljoprivrednika Mačve izašla je sa predlogom rešenja koji će proslediti ministrastvu:

“Naš plan je da država interventnim uvozom priplodnih, steonih junica 10 – 20 000 komada i da to raspodeli poljoprivrednim gazdinstvima u odnosu po 5 do 10 komada, a da oni to vrate kroz robu ili razmenom kroz mleko”, kaže Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika Sremska Mitrovica.

Otkupljivač Goran Davidović kaže da, iako i oni imaju problem sa klaničarima zbog isplate, poljoprivrednike redovno isplačuju.

On odbacuje navode da postoji monopol i tvrdi da u ovo vreme uvek dolazi do pada cena:

Kada bi dve tri firme otkupljivale, onda bi se i moglo misliti da je u pitanju monopol.

“Ovde ima stotina otkupljivača, tako da to nije razlog. Po mom mišljenju, u ovo vreme uvek pada cena i manja je kupovna moć građana”, kaže Goran Davidović.

Unija poljoprivrednih proizvođača Mačva traži od Ministrastva trgovine da ispita da li postoji monopol.

Za iduću nedelju najavljan je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, gde će se razgovarati o ovim problemima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: