"Autonomija stub stabilnosti"

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kaže da je "internacionalizacija problema" u Sandžaku neophodna zbog odnosa režima prema Bošnjacima.

Izvor: FoNet, Tanjug

Nedelja, 31.10.2010.

10:43

Default images

Cilj internacionalizacije je "da se ne ponove slični problemi kao u Bosni i na Kosovu", rekao je Zukorlić.

Muamer Zukorlić je izrazio nadu da će posle narednih izbora u zemlji nastati nova politička snaga koja će shvatiti da je autonomija Sandžaka stub stabilnosti Srbije, ali i Crne Gore.

U intervjuu koji je dao za katarsku televiziju Al Džezira, govorio je o "opštoj situaciji u Sandžaku i Srbiji, stavivši akcenat na zadnja zbivanja u vezi napada na vakufsku imovinu", saopštio je mešihat u Novom Pazaru.

Muftija je gledaoce "Al Džazire" upoznao s "višedecenijskom nepravdom prema Bošnjacima od strane beogradskog režima, izdvojivši dvogodišnju vladavinu pokojnog premijera Đinđića kao svetlu tačku u odnosu zvaničnog Beograda s Bošnjacima".

Muftija Zukorlić je rekao da nema sumnje da je projekat autonomije Sandžaka neophodan muslimanima koji žive u Srbiji i da je to u skladu sa Ustavom.

"Ustav poznaje autonomnost i unutar Srbije postoji Vojvodina koja je autonomna“, rekao je Zukorlić i dodao je Srbija na putu ka Evropskoj uniji prihvatila koncept regionalizacije u okviru kojeg muslimani u Sandžaku sada vide šansu za rešavanje tog pitanja.

Zukorlić je rekao da, iako bošnjački političari, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, prihvataju rasparčavanje Sandžaka unutar regiona u Srbiji, muslimani koji u toj regiji žive "tu nepravdu nikada neće prihvatiti“.

Muftija je rekao da su bošnjački predstavnici u Vladi Srbije - ministri Ugljanin i Ljajić, "odustali od prvobitnih ciljeva koje su zagovarali, a na osnovu kojih su dobili poverenje glasača".

"Oni su pokazali da nisu predstavnici muslimana u Vladi već zastupnici Vlade među muslimanima, brane Vladu od muslimana. Oni su prodali interese bošnjaka radi vlasti“", kazao je Zukorlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: