Tadić posetio Sajam knjiga

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je 55. beogradski sajam knjiga, ocenivši da je slogan ove manifestacije "Pamet u glavu" poruka za sva vremena.

Izvor: B92

Subota, 30.10.2010.

19:18

Default images

Radi se o konglomeratu poruka koje će večno trajati, dodao je predsednik Tadić.

On je ocenio da je to i poziv “da budemo više racionalni, nego iracionalni, da promislimo pre nego što učinimo, da ne suzbijajući emocije pokušamo da upotrebljavamo misli kudikamo više i češće i na onim mestima gde su one jedino delotvorne".

Tadić je za Sajam knjiga rekao da, od kako ga je kao dečak prvi put posetio, uvek ima isti utisak da se nalazi u šumi knjiga i da u tom mnoštvu nikada ne može da artikuliše bilo kakav jasan utisak.

"Evidentno je da je kao i svake godine velika posećenost, ali ne znam kakva je čitanost", primetio je predsednik Srbije.

"Jesmo narod koji kupuje knjige, ali ne čitamo mnogo", ocenio je on, dodajući da za to nema objašnjenje, da je to verovatno i deo ovdašnjeg temperamentna i "da je nekad lepo, a nekada bolno što je tako“.

Na pitanje šta trenutno čita, Tadić je rekao da čita stalno i to više knjiga u isto vreme.

Nekada je, kaže, mnogo čitao poeziju, pa je i danas kupio jednu knjigu, ako poželi da se vrati poeziji da je ima pri ruci.

Poslednjih godina uglavnom, kako je rekao Tadić, čita istoriju i to Evrope i Balkana da bi bolje razumeo ono što nas čeka.

“Kada je Balkan u pitanju imate neke parametre koji se ne menjaju od Berlinskog kongresa do danas. Na Balkanu je od Otomanske imperije do danas dihotomija, da li je ovde prisutna velika imperija ili treba dati snagu nacionalnim državama", rekao je predsednik Srbije.

Tadić smatra da, imajući u vidu spoljnopolitičke procese, odnose i uticaje velikih sila, srpski narod od Berlinskog kongresa 1878. godine nije bio u prilici da formira nacionalnu državu na čitavom prostoru na kome je živeo.

"Mi danas živimo konsekvencu toga i problem je što taj istorijski proces često ne razumemo", konstatovao je Tadić.

“Ima i razloga zašto nama nije omogućeno da formiramo nacionalnu državu u punom obimu. Čitava diskusija danas u Srbiji vodi se zato što postoji nerazumevanje jednog istorijskog procesa koji traje 200 godina. Moramo da razumemo da postoje i drugi narodi i drugi interesi, moramo da pronalazimo rešenja koja nas ne vode u konfrontaciju. Kad god smo imali saveznike bilo nam je dobro, a retko smo ih imali", poručio je predsednik Srbije.

Tadić je večeras kupio više knjiga, među kojima i one za njegove ćerke, o odrastanju devojčica, potom “Malog princa“ koji je i njemu bio omiljena knjiga, Okeanologiju...

Predsednik Tadić je obilazak sajma počeo od štanda “Službenog glasnika“ i obišao štandove većine izdavača u Hali jedan, među kojima i Švedske, počasnog gosta ovogodišnjeg sajma.

Tadić se najduže zadržao na štandu Zavoda za udžbenike, jer je u toku bila promocija knjige “Istorija društvenih teorija" Dragoljuba Mićunovića, predsednika Političkog saveta vladajuće Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: