Sindikati: Ne prodavati “Telekom”

Beograd -- Predsednik Jedinstvenog sindikata “Telekom Srbija“ Slavoljub Kandić kaže da većinski paket akcija u tom preduzeću treba da ostane u vlasništvu države.

Izvor: FoNet
Podeli

Prema njegovim rečima, sindikati smatraju da “Telekom“ u ovom trenutku ne treba dalje da se privatizuje.

Kandić je, na konferenciji za novinare Jedinstvenog sindikata “Telekoma Srbija“ i Sindikata “Telekom Srbija“, rekao da u trenutku svetske krize ne treba prodavati ovo preduzeće zato što je cena “Telekoma“, procenjena na 2,4 milijarde evra, izuzetno mala.

On je rekao da nije dobar trenutak da se najuspešnija firma u Srbiji, koja posluje sa najboljim rezultatima, da u ruke nekom drugom.

Prema njegovim rečima, privatizacijom ovog preduzeća korisnici neće dobiti kvalitetnije usluge, cene usluga će biti veće nego sada, poskupeće pretplata, mnogi podizvođači “Telekoma“ biće u neizvesnosti, kao i zaposleni.

Predsednik Sindikata “Telekom Srbija“ Miroslav Joksimović rekao je da nije tačno da će cene usluga biti jeftinije zbog konkurencije i naveo da se pred prodaju ovog preduzeća očekuje još jedno poskupljenje usluga.

"Telekom’ se prodaje jer ne može narodu da se kaže da ’Telekom’ od svog nastanka nije javno preduzeće, nego je akcionarsko društvo i ima konkurenciju u onom delu gde ima zaradu, a to je mobilna telefonija i Internet", istakao je Joksimović.

On je ocenio da je prodaja “Telekoma“ pogrešan potez, navodeći da će davanja državi biti manja, jer oni pored toga što "pune dve trećine dividendi" finansiraju kulturne, sportske aktivnosti, svake godine daju velike donacije PIO fondu, van onoga što su obavezni da daju.

Prema njegovim rečima, “Telekom“ je obezbedio i isplatu po 5.000 dinara penzionerima.

Joksimović je najavio da pripremaju socijalni program za zaposlene u ovom preduzeću, ali je istakao da nisu za prodaju Telekoma, već da žele da imaju "rezervni plan".

Predsednik Konfederacije Slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović rekao je da su oni protiv neargumentovane najave prodaje 51 odsto akcija “Telekoma“.

"Ova prodaja je aktivirana zbog praznog budžeta Republike Srbije, zbog toga što idu izbori 2012. godine i potrebno je da se napravi možda neki kilometar autoputa ili neki most da bi mogao mandat ove Vlade da se produži 2012. godine", ocenio je Cvetanović.

Info

strana 1 od 862 idi na stranu