Sindikati i sutra kod premijera

Vlada i sindikati još bez konačnog dogovora o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju. Sutra nastavak razgovora.

Izvor: B92

Petak, 29.10.2010.

08:25

Default images

Šef pregovaračkog tima sindikata Miodrag Mijatović, posle današnjeg sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, rekao je da sindikati nisu odustali od svojih zahteva.

On je naveo i da je ipak Vlada pokazala dobru volju da se nadje rešenje.

Miodrag Mijatović je rekao da su sindikati i Vlada usaglasili neke stavove u vezi sa bitnim pitanjima o izmenama Zakona o PIO ali da još ima nedoumica koje će eksperti noćas proučiti i ponuditi najbolje rešenje.

"Mi očekujemo da sutra postignemo dogovor koji će rezultirati potpisivanjem sporazuma a nakon toga zakon će se vratiti u Skupštinu Srbije na dalje razmatranje", rekao je Mijatović novinarima ispred Vlade Srbije.

On je naveo da će sporazum potpisati premijer Mirko Cvetković. Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić rekla je da je pregovore najviše koči pitanje indeksacije penzija.

"Danas nije definitivno usvojena zaštitna klauzula da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate. Ostavili smo premijeru 24 sata da izvši konsultacije sa članovima Vlade i predstavnicima MMF-a, ali moj utisak je da će sindikati ovaj put izaći sa pozitivnim stavom Vlade u odnosu na sve naše zahteve", rekla je Savić.

Ona je navela da postoji mogućnost da sindikat malo odstupi od ovog zahteva ali nije htela da precizira za koliko procenata.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je novinarima da bi razgovori trebalo da se nastave sutra posle 14 časova.

On nije precizirao ko će se naći u pregovaračkom timu Vlade.

Sindikati su prihvatili ponudu Vlade da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade.

Sindikati traže da se u izmene Zakona o PIO unese odredba da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate.

Oni traže i veće beneficije za rudare i da se od penzionisanja po novom zakonu u idućoj godini izuzme oko 6.000 radnika koji su se već odlučili za socijalni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: