Otrovana keruša Lena se oporavlja

Beograd -- Keruša Lena iz kragujevačkog naselja Denino brdo, nakon više od mesec dana borbe za život, uspela je da preživi pokušaj ubistva.

Izvor: B92
Podeli

Njena vlasnica Gordana Lukić sumnja da ju je otrovao čovek iz naselja, a o čitavom događaju obavestila je policiju i veterinarsku inspekciju.

Kerušu Lenu, staru tri i po godine, neočigled obična loptica mogao je da košta života. Veterinar Dalibor Radovanović kaže da je reč o savijenoj plastičnoj loptici sa ventilom, koju je hirurškim putem izvadio iz njenog stomaka.

"Unutar je bilo neke masti i neke tečnosti što se često dešava kod pasa koji su otrovani“, kaže veterinar Dalibor Radovanović.

Gordana Lukić, Lenina vlasnica, kaže da je pas krajem septembra počeo da povraća, gubi na kilaži, i dobio visoku temperaturu.

Pre nego što je veterinar Radovanović utvrdio da se u Leninom stomaku nalazi strano telo, ovaj bul-mastif lečen je od stomačnog virusa i infekcije.

Gordana kaže da je 10. oktobra posumnjala da je njena ljubimica otrovana kada se komšija, koga je ranije nekoliko puta primetila da lagano prolazi autom pored njene kuće, zaustavio ispred dvorišta i rekao joj da veže psa za lanac, jer se njegova kćerka plaši laveža.

"Devojčica njegova bila je u kolima, ja sam rekla izvedite devojčicu da se poigra sa psom, na šta je on rekao da će preduzeti mere“, kaže Gordana.

Neposredno nakon operacije, Gordana je protiv komšije, o kome je u tom trenutku znala samo gde živi i koji auto vozi, podnela prijavu policiji i veterinarskoj inspekciji. Kako saznajemo u Policijskoj upravi u Kragujevcu, ovo je druga prijava za pokušaj ubistva psa za samo tri dana.

"Do sada primali prijave, i tako će biti i do sada, treba rasvetliti ceo događaj i otkriti počinioca, i procesuirati počinioca u meri u kojoj predviđa to zakon kada je takav odnos prema životinjama u pitanju“, kaže Ivan Đorović, načelnik PU Kragujevac.

Od 2006. godine, ubistvo životinje u Srbiji je krivično delo. Međutim, mnogi slučajevi mučenja ili ubijanja životinja zbog nedostatka dokaza ili svedoka ostaju neprocesuirani.

Kako B92 saznaje u organizaciji “ORKA”, do sada je izrečeno desetak kazni za ubistvo životinja, od kojih su tri zatvorske. Krivičnim zakonikom koji je prošle godine izmenjen, kazna za ubistvo životinje je do godinu dana zatvora, dok novčana kazna iznosi do 300.000 dinara.

strana 1 od 128 idi na stranu