Kako se izboriti sa korupcijom

Beograd -- Nadležna regulatorna tela najavljuju jaču borbu protiv korupcije, što je važno pitanje u procesu evrointegracija Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Mesto koje Srbija zauzima prema indeksu percepcije korupcije na listi "Transparensi internešenela" pokazuje ozbiljno stagniranje, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Ona kaže da je Agencija zato nedavno donela odluku da se ozbiljnije pozabavi parametrima koji se koriste za to istraživanje.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je to pitanje veoma važno u procesu evropskih integracija Srbije.

Evropska komisija će, prilikom procene spremnosti Srbije da započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, prvenstveno uzeti u obzir konkretne rezultate u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama, kaže Vensan Dežer.

"Korupcija u sferi javnih nabavki važna pre svega u procesu evropskih integracija Srbije, jer će to pitanje biti jedno od tema kojima će se baviti Evropska komisija u procesu pripreme mišljenja o kandidaturi Srbije za članstvo”, rekao je on.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković kaže da Agencija ima kontrolne mehanizme uz pomoć kojih može da prati eventualno učešće državnih funkcionera na sprovođenje javnih nabavki.

"Pitanje kod poklona jesu usluge, jesu putovanja, jesu konferencije, večere, ručkovi, karte za utakmice, koncerte, dakle razne stvari kojima se može poklanjati pažnja funkcioneru ne bi li on nešto uradio”, podseća ona.

“Dakle, nova oblast za javnost, ali izuzetno značajan metod kontrole jer može da spreči onu posledicu koja se posle kroz javne nabavke vrlo vidi", kaže Zorana Marković.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović je ukazao da je korupcija sistemski problem i da se jedino sistemski može rešiti, uz koordinaciju svih državnih institucija.

On je ocenio da bi izrada Strategije i Akcionog plana definisala tu saradnju i precizno definisala zadatke i rokove koje moraju svi da poštuju.

"Ja ću vas podsetiti da smo mi 2006. uz podršku OEBS-a pripremili jedan takav dokument koji je završio u fioci. Zbog toga je jako važno da postoji istinski interes za takav dokument na nivou vlade koja bi zatražila da se on izradi i koji bismo onda svi zajedno implementirali", kaže on.

Kada je reč o efikasnom sprovođenju procesa javnih nabavki na listi "Transparensi internešanala" na prvom mestu je Danska.

Ambasadorka Mete Kjuel Nielsen rekla je da su ti rezultati postignuti zahvaljujući veoma jakoj Državno revizorskoj insituciji.

strana 1 od 128 idi na stranu