Bez škole zbog hiperaktivnog đaka

Učenici OŠ "Sava Šumanović" u Zemunu ne idu na časove, jer ih roditelji, u strahu za bezbednost zbog problematičnog ponašanja jednog đaka, ne puštaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.10.2010.

18:25

Default images

U rešavanje problema se uključila i zamenica zaštitnika građana, koja je posle sastanka sa predstavnicima škole ocenila da su roditelji burno reagovali.

Ona kaže i da i njima i deci treba objasniti na koji način da se odnose prema vršnjaku koji ima posebne potrebe.

Cela škola je prazna zbog jednog đaka. Razlog je učenik šestog jedan, koji pati od hiperaktivnosti i kome je ovo treća škola koju pohađa. Na nastavu je krenuo početkom oktobra i za kratko vreme je napravio nekoliko incidenata, zbog kojih Savet roditelja tvrdi da ugrožava bezbednost ostale dece.

Iz Saveta traže da se on prebaci u drugu školu.

"Mi smo stvarno imali sluha za to i dali smo tom detetu šansu, mi nismo počeli da protestujemo onog dana kada je došao u školu , već kada je napravio tri velika incidenta, kada je ugrozio živote druge dece. On je pretio deci da će ih iseći. Znamo da je on u prošlu školu nosio nož i da mu je pedagog otimao nož iz ruku. Razlog je taj što se ljudi plaše jer znaju da je on spreman, bar je bio spreman u prošloj školi“, objašnjava predsednik Saveta roditelja Zlatko Beretić.

Roditelji pomenutog učenika nisu u četvrtak bili dostupni za komentar. U školi ističu da su nemoćni. Pred dolazak hiperaktivnog đaka, i nastavnici i deca bili su pripremljeni da ne reaguju burno na njegovo ponašanje.

Prvih dana je sve bilo u redu, ali je, kako kažu, protekle nedelje počeo da preti deci. Pošto škola nema psihologa, direktorka ističe da je kolektiv ostavljen da se sam bavi problemom.

"Sve to kada mi kažemo izgleda kao obična dečja koškanja, nisu. Od toga počinje sve i sutra ćemo doći u situaciju da se nešto desi. Mi nismo u stanju da zaštitimo ni tog dečaka od onoga što može da mu se desi ako nešto izazove, ni da zaštitimo ostalu decu“, kaže direktorka škole Jasmina Tonić.

Zamenica zaštitnika građana smatra da je propust napravila prethodna škola "Gavrilo Princip" u Zemunu, iz koje je dečak neopravdano ispisan.

Sadašnja škola ima sve potrebne kapacitete da kroz proces inkluzije učenika na pravi način uključi u nastavu. Ona misli da se tim incidentima ne bi pridavao značaj da dečak nije hiperaktivan.

"Mislim da su se roditelji naravno uplašili, to je ljudski, da se oni uplaše. Dobila sam pismo jednog od roditelja iz te škole, gde mi se preti kao nekome ko je stao na stranu ovog dečaka, a zapostavljao ceo kolektiv. Mislim da je to predimenzionirano“, kaže zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić – Orlandić.

Zamenica ombudsmana ističe da je ovaj slučaj značajan jer se kroz njega prelama problem uvođenja dece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem Srbije, jer se ne zna koliki su kapaciteti nekog deteta dok ono nije uključeno u regularne škole.

Ministarstvo prosvete poslalo je inspekciju da utvdi šta se dešavalo u školi "Sava Šmanović".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: