Veliki školski čas u znak sećanja

Kragujevac -- Scenskim prikazom poeme "Streljani grad", kraj spomenika u kragujevačkim Šumaricama održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.

Izvor: Tanjug
Podeli

Veliki školski čas je antiratna manifestacija sa koje se svake godine svetu upućuje poruka da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata.

Manifestaciji su prisustvali predstavnici javnog i političkog života Srbije, strani zvaničnici i građani.

Tom manifestacijom Kragujevac i Srbija svake godine svetu upućuju poruku da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su nemačke fašističke snage, u znak odmazde, u tom gradu streljale više hiljada građana, među kojima i đake i profesore Prve kragujevačke gimnazije.

Naglašavajući da mu je izuzetna čast da prisustvuje komemoraciji stradanja u Kragujevcu, poruku mira iz Šumarica uputio je ambasador Italije Antonio Varikio koji je rekao "da je reč o stradanju koje se dogodio davno, ali koje svi želimo da sačuvamo u živom sećanju".

"Ukazati počast onima koji su pali daleke 1941. godine znači podići glas u želji da se nikad više ne dogodi da razum bude uspavan, kako je to rekao jedan veliki italijanski demokrata", istakao je italijanski ambasador.

"Prenoseći mladim generacijama sećanja na prošlost želimo da budućim protagonistima u društvu poverimo zadatak da angažovano pronalaze razloge za dijalog i mir", dodao je Varikio.

Scenski prikaz poeme "Streljani grad", kojom autorka prepliće istoriju sa pitanjima modernog društva i sudbinom čoveka, izveli su glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Dramskog studija.

Reditelj poeme je Živojin Ajdačić, a muziku je pripremio poljski kompozitor Pojtr Kumurovski koju su interpretirali akademski hor Liceum sa solistkitima Jadrankom Jovanović i Jelenom Tomašević.

Na suđenju u Ninbgergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građanina, jer za toliko osoba raspolažu podacima ko su, gde su i kada rođeni i čime su se bavili. Među njima bilo je 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Antiratnoj manifestaciji Veliki školski čas, koja je počela intoniranjem himne Bože pravde, prusustvovali su i vence kraj humke streljanih položili predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministri prosvete i inostranih poslova Žarko Obradović i Vuk Jeremić, predstavnici javnog i političkog života Kragujevca, Prve kragujevačke gimnazije i Vojske Srbije.

Vence su položili i ambasadori Italije - Antonio Varikio, Slovačke - Igor Furdik, Palestine - Mohamed Nabhan, Bosne i Herocegovine - Boriša Arnaut i Rumunije - Jon Makovej, kao i delegacije gradova pobratima Kragujevca iz rumunskog Piteštija, italijanskog Kararea, Ohrida, Kozarske Dubice, Prijedora, Foče i Sremskih Karlovaca. Zatim predstavnici Ruskog kulturnog centra, kao i ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.

Pre početka Velikog školskog časa održana je liturgija u Crkvi novomučenika u Šumaricama i moleban kraj humke streljanih đaka i profesora koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Po završetku još jednog Velikog školskog časa u Ssumaricam, u Velikom parku u Kragujevcu, održana je manifestacija Regata mira, gde su građani u okviru multimedijalnog programa autora Gorana Dimića mogli svetu da pošalju poruke mira putem interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu