"Obrazovac" štampao kriminalistiku

"Narodno delo", izdavačka kuća vođe "Obraza" Krste Milovanovića, štampala knjige iz kriminalistike za studente Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2010.

18:18

Default images

Milovanović, predsednik Nacionalnog saveta klerofašističke organizacije Obraz, uhapšen je u subotu.

Da cela priča bude još neobičnija, predsednik Univerziteta je muftija Muamer Zukorlić.

Finese kriminalističke taktike i teorije prevencije kriminaliteta iz prese ekstremističke organizacije - stručne knjige za buduće policajce štampao je predsednik Nacionalnog saveta Obraza Krsto Milovanović, koji je uhapšen zbog nasilja tokom Parade ponosa.

Na Akademiji uz osmeh primaju informaciju da njihovi studenti uče iz knjiga koje štampaju predstavnici desničara poznati po ekstremnim stavovima.

"Čudno mi je, prvi put čujem ovu informaciju. To su knjige koje su stavljene kao osnovne za predmet. ali mi se nismo rukovodili time ko je izdavač, sa obzirom na to da su to produžena izdanja udžbenika policijske akademije, korišćene su nove knjige istog sadržaja", kaže Aleksandar Ivanović, asistent na kriminalistici.

U prostorijama Narodnog dela na Novom Beogradu B92 nije našao nikoga, a ni na njihove telefone niko se ne javlja.

Pri hapšenju Milovanovića i pretresa prostorija štamparije, policija je pronašla veće količine nalepnica i plakata spremnih za Paradu ponosa - sa porukama "Čekamo vas“ i "Zabranjeno paradiranje".

Knjige za "Narodno delo" pisao je pokojni kriminolog Vladimir Krivokapić, bivši profesor na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu, koja je deo Ministarstva unutrašnjih poslova. Sa slučajem je upoznat i ministar policije.

"To je pitanje za ceo MUP, potrebno da se vodi računa sa kim se sarađuje u svim oblastima kako to ne bi dobilo političke konsekvence, naročito ako se neko bavi kriminalom i nasiljem. Nisam video ceo spisak izdanja, u pitanju je privatno vlasništvo, verovatno su štampali i drugima", kaže Ivica Dačić.

Na Kriminalističkoj akademiji kažu da nikada nisu koristili knjige Narodnog dela i da je jedino moguće da ih je Krivokapić za njih izdavao posle penzije.

"Nakon odlaska profesora Krivokapića u penziju, predmetni nastavnici koji su nastavili da rade su izdali svoje udžbenike po kojima naši studenti rade. Na Kriminalističko-policijskoj akademiji se koriste samo oni koje mi izdajemo", kaže Goran Bošković, prodekan za nastavu Kriminalističko-policijske akademije.

Zanimljivo je i to da je Milovanović izdao i monografiju povodom 60-godišnjice FK Partizan, koju je uradio takođe uhapšeni Mladen Obradović, član Obraza.

B92 nije uspela da stupi u kontakt sa čelnicima Partizana, jer su svi na utakmici Lige šampiona u Bragi.

Akademija: Izdanja Narodnog dela na drugim ustanovama

Kriminаlističko-policijska аkаdemija je saopštila da se knjige аutorа Vlаdimirа Krivokаpićа u izdаnju izdаvаčke kuće Nаrodno delo ne koriste, niti su ikаdа korišćene u nаstаvnom procesu nа Akаdemiji.

"Premа nаšim sаznаnjimа, izdаnjа izdаvаčke kuće Nаrodno delo, аutorа dr Vlаdimirа Krivokаpićа, korišćene su nа drugim visokoškolskim ustаnovаmа nа kojimа je profesor nаkon odlаskа u penziju izvodio nаstаvu i bio rаdno аngаžovаn", saopštila je Akаdemija.

"Pokojni dr Vlаdimir Krivokаpić, redovni profesor u penziji Kriminаlističko-policijske аkаdemije, bio je rаdno аngаžovаn do 1.10.2007. godine nа nаšoj instituciji. Tokom svog rаdnog аngаžovаnjа nа Akаdemiji, u sklаdu sа Studijskim progrаmom, izvodio je nаstаvu nа nаstаvnim predmetimа Kriminаlističkа tаktikа i Prevencijа kriminаlitetа, zа koje je kаo nаstаvnu literаturu koristio udžbenike u izdаnju Kriminаlističko-policijske аkаdemije. Nаkon profesorovog odlаskа u penziju, nаstаvu nа nаvedenim predmetimа izvode nаstаvnici Akаdemije, а kаo nаstаvnu literаturu koriste udžbenike čiji su oni аutori, а u izdаnju Kriminаlističko-policijske аkаdemije", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: