USS: O huliganima sledeće sedmice

Zbog "važnosti spornih ustavnopravnih pitanja o zabrani huliganskih grupa i potrebe da se ona detaljno razjasne", USS odlučio da raspravu nastavi iduće sedmice.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.10.2010.

08:46

Default images

Kako saznaje B92, sud će sledeće nedelje održati novu pripremnu sednicu, ali će se prvenstveno baviti pitanjem da li je nadležan da razmatra to pitanje.

Osnovni problem sudijama Ustavnog suda predstavlja činjenica da grupe čija se zabrana traži nisu registrovane i zvanično ne postoje.

Pripremne sednice, koje su zatvorene za javnost, jedan su od oblika rada USS i prema Poslovniku održavaju se radi razjašnjenja stanja stvari i spornih ustavnopravnih pitanja u određenom predmetu.

Prema članu 31. Poslovnika o radu u USS na pripremnoj sednici sud utvrđuje ima li potrebe za održavanje javne rasprave ili konsultativnog sastanka, rok i datum održavanja i učesnike koje treba pozvati na javnu raspravu ili konsultativni sastanak.

Eventualno održavanje javne rasprave ili konstultativnog sastanka predlaže sudija izvestilac koji priprema i referat o spornom pitanju za pripremnu sednicu.

Radovanović je 16. oktobra prošle godine podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu delovanja 14 ekstremnih navijačkih podgrupa "Partizana", "Crvene zvezde" i "Rada", i predložio njihovo brisanje iz registra "zbog delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija - "Alkatraz", "Belgrejdbojs", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi", "Saut femili", "Hed hanters", "Irricucibili-NBG", "Šedovs", "Ikstrim bojs", "Čuvari časti", "Brejn demidž".

Takođe je zatražena zabrana navijačke podgrupe FK Rad "Junajted fors 1987", koja nije registrovana u okviru nekog udruženja već je organizovana na teritorijalnom prinacipu po mestu stanovanja.

Pred USS se nalaze i zahtevi za zabranu profašističkih organizacija "Nacionalni stroj", "Obraz" i "SNP Naši 1389".

Đelić: Država će zabraniti huliganske grupe

Potpredsednik vlade Božidar Đelić je izjavio da će ekstremističke grupe biti zabranjene i da Fudbalski savez Srbije treba da preduzme određene mere prema navijačkim grupama.

Na otvaranju skupa "Strateško partnerstvo Italije i Srbije", Đelić je rekao da država neće dozvoliti da huligani ponište sve što je do sada urađeno na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji.

On je rekao da Srbije nije jedina zemlja u kojoj postoji problem huligana, ali je ukazao da će biti osujećeni svi pokušaji pravljenja masovnih nereda, poput onih na nedeljnoj Paradi ponosa i sinoć u Đenovi, uoči i na početku fudbalske utakmice između Srbije i Italije.

Đelić je ukazao da je nedopustivo da se na čelu navijača nađe 29-godišnji huligan protiv koga su ranije podnete četiri prekrašajne prijave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: