Klintonova podržala NVO

Beograd -- Američka državna sekretarka Hilari Klinton sastala se sa predstavnicima oko 30 nevladinih organizacija i najavila nastavak podrške SAD civilnom društvu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izvršni direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta rekao je da je Klintonova odala priznanje ulozi civilnog društva u političkim promenama u Srbiji.

''Ona se osvrnula i na događaje od nedelje i rekla da to pokazuje koliko su osetljive demokratije u kojima živimo, kao i da to nije samo slučaj Srbije, nego da se to dešava i na mnogim drugim mestima'', kazao je Dereta.

Prema njegovim rečima, američka državna sekretarka je konstatovala da je ono što radi civilno društvo u Srbiji na neki način u skladu sa demokratskom tradicijom SAD i da će podrška Vašingtona biti nastavljena.

Hilari Klinton je, kako je rekao, želela da čuje šta su prioriteti nevladinog sektora u Srbiji kako bi uvidela u kojim segmentima bi podrška bila najpotrebnija.

Neformalnom susretu američke državne sekretarke i predstavnika NVO u "Aero klubu" prisustvovali su i predstavnici više verskih zajednica.

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević rekao je da je Hilari Klinton pokazala velko interesovanje za delovanje civilnog društva u Srbiji i ocenila da postoji još mnogo prostora u kojem nevladine organizacije mogu da ostvare svoju društvenu ulogu.

"Svako je u svom polju delovanja govorio o ciljevima i prioritetima kada je reč o evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, ali i događajima koje smo pre nekoliko dana videli na ulicama Beograda", izjavio je Antonijević.

Predstavnici nevladinog sektora su, kako je dodao, imali priliku da se upoznaju sa prioritetima američke državne politike i da se uvere da će podrška Vašingtona razvoju Srbije u narednom periodu biti veoma intenzivna.

Neformalnim susretom sa predstavnicima najuticajnijih nevladinih organizacija u Srbiji Hilari Klinton je završila posetu Beogradu, tokom koje se, u zvaničnom delu programa, sastala sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i više ministara Vlade Srbije.

strana 1 od 103 idi na stranu