Grejna sezona počinje na vreme

Grejna sezona u Srbiji počeće na vreme, 15. oktobra. Toplane su tehnički spremne, uprkos ekonomskim problemima sa kojima se suočavaju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

17:30

Default images

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Nikola Rajaković izjavio je da i dalje postoje ekonomsko-finansijske teškoće sa kojima se toplane suočavaju zbog dugova.

Rajaković je izrazio očekivanje da će se naći odgovarajuće rešenje sa Naftnom industrijom Srbije za isporuku mazuta toplanama, o čemu će predstavnici toplana sutra razgovarati.

On je naveo da na pojedinim stovarištima u Srbiji ima problema sa količinama uglja, iako na svim mestima nije ista situacija, što će biti poboljšano narednih dana, ali i dodao da ima i onih gde je snabdevanje ugljem normalno.

Direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić rekao je da neće biti povećanja cena grejanja na opštem nivou i u svim gradovima i podsetio da lokalne samouprave, u čijoj je to ingerenciji, pojedinačno odlučuju o poskupljenju grejanja na zahtev toplana.

Ističući da toplane najveće primedbe imaju zbog dispariteta cena energenata i grejanja, Lečić je napomenuo da one imaju ograničen trogodišnji rast cena grejanja od šest do osam odsto i naveo da postoje dva načina da bi toplane rešile trenutne probleme.

To su, kako je rekao, da se poveća cena grejanja, ili da se pronađu određena sredstva za pomoć države, ili lokalnih samouprava toplanama i da se što pre pređe na merenje i plaćanje po utrošku za toplotnu energiju.

On je predočio da je trenutni dug toplana NIS-u za isporučeni mazut iz prethodnih grejnih sezona oko 150 miliona dinara, s tim što je toplana iz Kragujevca spremna da svoj deo duga plati, tako da bi preostao samo dug toplane iz Zaječara u iznosu od oko 70 miliona.

Dug "Srbijagasu" iznosi oko sedam milijardi dinara, a kako je naveo, toplanama je za ovu grejnu sezonu potrebno 157.000 tona mazuta.

Lečić je ponovio da su najugroženije toplane u nekoliko gradova, koji imaju dugove iz nekih prethodnih perioda, među koje spada Priboj, Trstenik, Kragujevac, Bor i Majdanpek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: