Usvojena uredba o mleku

Vlada Srbije usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta. Time se ne rešava pitanje ukupne nestašice, kažu u "Imleku".

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

16:05

Default images

Uredba propisuje da se od ukupne količine otkupljenog svežeg mleka najmanje 20 odsto preradi u kratkotrajno pasterizovano mleko.

Uredba predviđa da će privredni subjekti koji se bave preradom mleka i izradom proizvoda od mleka morati od ukupnih otkupljenih količina mleka od proizvođača najmanje 40 odsto da prerade u kratkotrajno i dugotrajno mleko.

Od te količine najmanje pola mora biti kratkotrajno pesterizovano mleko.

Uredba predviđa i da u obaveznu količinu ne ulazi proizvodnja obranog mleka.

Uredba predviđa da će se novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako ne proizvede i ne stavi u promet mleko.

Uz kaznu može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Predviđena je takođe i kazna za preduzetnike koji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara i može mu se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku i primenjivaće se do 31. decembra 2010. godine.

"Imlek": Ne rešava se pitanje ukupne nestašice

Generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović izjavio je da Uredba Vlada Srbije koja propisuje da se od ukupne količine otkupljenog svežeg mleka najmanje 20 odsto preradi u kratkotrajno pasterizovano mleko, ne rešava pitanje ukupne nestašice.

Petrović je za B92 rekao da mnoge mlekare nisu tehnički osposobljene da proizvode samo pasterizovano mleko.

Istovremeno, on ocenjuje da na tržištu neće doći do povećanja količine mlečnih proizvoda, što će na primer doprineti nestašici jogurta.

Suprotan stav izneo je direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić. On trvdi da sve upućuje na to da mlečnih prerađevina na tržištu ima u dovoljnim količinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: