Izgradnja "Južnog toka" po planu

Izgradnja gasovoda "Južni tok" se realizuje po planu, a puštanje u rad prve linije tog cevovoda se očekuje krajem 2015, saopštio je „Gasprom“.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2010.

12:12

Default images

Bord direktora ruskog holdinga je na današnjoj sednici razmotrio informacije o napredovanju radova i upoznao se sa trenutnim stanjem u realizaciji projekta "Južni tok".

"Na sastanku je ukazano da se projekat odvija prema grafikonu, i da je puštanje u rad prve linije gasovoda planirano za kraj 2015. godine", navodi se u saopštenju "Gasproma``.

Projekat "Južni tok" se realizuje u cilju diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodnog gasa evropskim potrošačima i predviđa izgradnju gasovoda po dnu Crnog mora u zemlje južne i centralne Evrope, podseća ruska agencija RIA novosti.

Kapaciteti "Južnog toka", kako je planirano, postepeno će se povećavati. Ukupna projektovana produktivnost podvodne deonice, duge oko 900 kilometara, biće 63 milijarde kubnih metara.

Za realizaciju kopnenog dela projekta Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Trenutno je u toku razrada opšte studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti "Južnog toka" koja obuhvata studije izvodljivosti podvodne deonice i gasovoda na teritoriji zemalja južne i centralne Evrope.

Opšta studija biće završena, kako je planirano, do februara 2011, a gasovod će biti pušten u rad u decembru 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: