"Sve spremno za ustoličenje"

Episkop jegarski dr Porfirije izjavio da je sve spremno za ustoličenje patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

11:42

Default images

Prema njegovim rečima, očekuje se da će tom činu prisustvovati najmanje 4.000 ljudi.

Episkop Porfirije je istakao da je do sada iz Srbije preko crkvenih opština, odnosno parohija, organizovan dolazak više od 50 autobusa na čin ustoličenja i da se očekuju i dolasci iz Republike Srpske i BiH, Crne Gore, Makedonije.

Ustoličenje patrijarha, kao i bilo koja druga crkvena manifestacija, duhovni je događaj, podsetio je episkop Porfirije i ukazao na specifične okolnosti kada je reč o Kosovu i Metohiji i poziciji naroda i crkve, ističući i da se mora voditi računa o bezbednosti i ne dati povoda za provokacije i neželjene događaje.

Pripreme se privode kraju, a šire okruženje manastira je potpuno uređeno, kao i prilazni putevi i parkinzi i sama porta manastira Pećka patrijaršija, rekao je episkop Porfirije.

Strahovanje od incidenata

Fonet, Arhiva
Patrijarh Irinej je rekao da pomalo i strahuje od mogućih incidenata prilikom njegovog ustoličenja u Pećkoj partijaršiji 3. okrobra.

"Imamo razloga da pomalo i strahujemo, s obzirom na mnoga prethodna zbivanja. Zato bi želeli da se omogući normalan dolazak naroda bez incidenata i problema, kako bi se ovaj crkveni čin obavio u savršenom redu i poretku", kazao je patrijarh.

"Želimo da pokažemo šta za Crkvu i srpski narod znači Pećka patrijaršija, šta taj događaj znači za kontinuitet života Crkve... Zato se nadamo da će sve proteći onako kako smo planirali i kako želimo, kao i da će to razumeti i oni koji se bave stanjem na Kosovu i Metohiji", rekao je patrijarh srpski, arhiepiskop pećki i mitropolit beogradsko-karlovački u intervjuu agenciji Tanjug.

Fleksibilno prema gostima iz Srbije

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči danas je izjavio da će Vlada Kosova ipak biti fleksibilna kada je u pitanju prisustvo srpskih zvaničnika ustoličenju patrijarha Irineja, zato što je u pitanju događaj verskog karatera.

"Bićemo fleksibilni kada su u pitanju posete verskog karaktera", rekao je on za Radio Slobodna Evropa i dodao da će "obezbeđenje biti od strane Kosovske policije, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom".

Kuči je naveo da su kosovske vlasti "u razgovorima i sa Vladom Srbije", preko grčkog ambasadora u Prištini, o mogućoj poseti nekog zvaničnika Srbije na Kosovu.

"Za obične građane bićemo obazrivi, oni će biti u mogućnosti da, na osnovu predviđenih kontrola i procedura, dođu u našu zemlju. Ponudićemo im potrebnu bezbednost i mogućnost da se slobodno kreću i obave verske obrede", naveo je Kuči.

I Nikolić ide u Peć

U Pećku patrijaršiju na ustoličenje patrijarha Irineja, osim predsednika Srbije Borisa Tadića, za koga je štampa pisala da će jedini iz Srbije prisustvovati tom činu, ide i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

Nikolić je saopštio da je sa zadovoljstvom prihvatio primio poziv Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, da u nedelju, 3. oktobra prisustvuje svečanom činu ustoličenja novog patrijarha.

U javnosti se već neko vreme spekuliše ko će sve od srpskih zvaničnika otputovati u Peć, odnosno kome će dolazak odobriti kosovske vlasti, koje odobravaju posete zvaničnika iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: