Slovenija: Poslanik ide u zatvor

Slovenačkog poslanika Srečka Prijatelja sud u Kopru osudio je na preko 5 godina zatvora i kaznu od 16.500 evra zbog ucene, držanja oružja i samovoljnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

20:40

Default images

Prvi put u istoriji samostalne Slovenije je osuđen narodni poslanik tokom njegovog mandata.

Sud u Kopru je Srečka Prijatelja, poslanika Slovenačke nacionalne stranke, osudio na čak veću kaznu od one koju je zahtevao državni tužilac - na 5 godina i 2 meseca zatvora i novčanu kaznu od 16.500 evra.

Do pravosnažnosti presude, Srečko Prijatelj ostaje u pritvoru. Prijatelj je u pritvoru još od početka marta, kada je uhapšen jer je od ucenjenog preduzetnika primio 323.000 evra.

Srečko Prijatelj je osuđen zbog ucenjivanja primorskog privatnog preduzetnika, samovoljnog ponašanja i nezakonitog držanja oružja. Naime, pri pretresu njegove kuće kod njega su pronađene dve puške, tri ručne bombe, vojnička automatska puška, pet bajoneta, tri noža i redenici sa mecima.

Istovremeno, sud je njegovu ženu Aleksandru Prijatelj osudio na uslovnu kaznu od pola godine zatvora, s probnim periodom od dve godine, zbog toga što je pri ucenjivanju pomagala svom mužu.

Tokom boravka u pritvoru, Prijatelj je ostao poslanik slovenačkog parlamenta, s tim što će bez poslaničke funkcije ostati u trenutku kada njegova presuda, viša od šestomesečnog neuslovnog zatvora, postane pravosnažna.

Ipak, deo zakona koji to reguliše moguće je tumačiti na različite načine, tako da je moguće i da parlament, doduše ne pravno, stavi van snage odluku suda i na svojevrstan način odluči da li će poslanik izdržavati zatvorsku kaznu.

"U praksi funkcija poslanika ne može da se obavlja iz zatvora", rekao je predsednik slovenačkog parlamenta Pavel Gantar.

Gantar je ovim povodom dodao i da presuda Srečku Prijatelju dokazuje da u Sloveniji radi pravna država, "jer je neko sankcionisan za nezakonite radnje, bez obzira na to ko je, pa makar bio i poslanik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: