Policija će obezbediti paradu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da će policija učiniti sve da obezbedi manifestaciju "Parada ponosa".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.09.2010.

12:21

Default images

Policija ne učestvuje u organizaciji parade, ali priprema plan aktivnosti za obezbeđenje tog skupa, kazao je on.

"Nije na MUP-u da ocenjuje da li mu se sviđa neki skup, već da izvršava zakonske i ustavne zadatke. Naš zadatak je da obezbedimo sve skupove koji proističu iz zakonskog prava određenih pojedinaca ili grupa ljudi", rekao je Dačić.

On je pozvao građane da ne primenjuju nasilje prema učesnicima manifestacije "Parada ponosa" jer, kako je rekao, obaveza policije biće da ih zaštiti.

Sigurnosno uputstvo organizatora

Ministar Èipliæ sa oganizatorima
Na Paradi ponosa očekuje se oko hiljadu učesnika, a o njihovoj bezbednosti već mesecima se brine posebno koordinaciono telo koje čine predstavnici velikog broja državnih institucija.

Učesnicima ove manifestacije organizatori parade poručuju da na skup u parku Manjež dođu javnim prevozom ili pešice i bez vidljivih obeležja parade.

Iako je, kako tvrde organizatori Parade ponosa, društvena klima ove godine povoljnija, svi su svesni visokog rizika koji ovaj skup nosi.

Da sigurnost događaja bude na najvišem mogućem nivou pored MUP-a i Ministarstva za ljudska i manjinska pitanja, u posebnom koordinacionom telu užurbano rade i predstavnici javnog tužilaštva, ministarstva pravde, gradske vlasti i ombudsman.

"Okupljanje učesnika predviđeno je za 10 sati u parku Manjež, to će trajati sat vremena, kada će se u 11 sati zatvoriti svi prilazi parku Manjež. I nakon toga kasnije neće biti moguće ući u park Manjež. Ono što dalje mogu da vam kažem je da se na skup ne dolazi sa mnogo stvari i uobičajeno obučen“, objašnjava Lazar Pavlović, iz Gej-strejt alijanse.

Da je Srbija spremna da nesmetano organizuje Paradu ponosa potvrdio je i ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić.

On je rekao da je Srbiji stalo do Parade ponosa koja je, kako kaže, bitna koliko za gej i lezbijsku populaciju toliko i za sve ostale građane Srbije.

"Verujem da će 10. oktobar proći kao jedna tačka u istoriji demokratske Srbije s kojom će se kasnije svi ponositi. Bitno je da pređemo taj Rubikon i da onda nastavimo sa prelaženjem drugih Rubikona koji su Srbiji potrebni da bi bila država dostojna poštovanja“, kaže Čiplić.

I dok je ovogodišnja parada posle više neuspelih pokušaja sve bliža konačnom održavanju, sa sajtova desničarskih organizacija i dalje svakodnevno stižu pretnje.

Uz parole "Spremni" i "Čekamo vas", članovi foruma Stormfronta učesnicima parade prete putem fotografija koje jasno pozivaju na nasilje, a dan pred Paradu organizacija "Dveri srpske" poziva građane da učestvuju u porodičnoj šetnji kojom će, kako kažu, pozvati vlasti da otkažu Paradu ponosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: