Nastavak suđenja u aferi "Indeks"

Kragujevac -- Na glavnom pretresu u aferi "Indeks“, koji je nastavljen pred Višim sudom u Smederevu, sudija Slađana Bojković zakazala je saslušanja grupi od 13 optuženih.

Izvor: B92
Podeli

Veće sudija ispitivaće optužene od 6. do 19. oktobra.

U toj grupi 18. oktobra biće saslušan i profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Ivan Čukalović, koji je od prošle godine i sudija Ustavnog suda Kosova.

Aktuelni dekan tog fakulteta Predrag Stojanović, koji zbog zdravstvenog stanja nijednom nije saslušan, ni danas se nije pojavio pred sudom u Smederevu jer je na banjskom lečenju.

Od podizanja optužnice protiv aktera afere prošle su tri godine, a suđenje koje se vodi pred Višim sudom u Smederevu nije daleko odmaklo.

Ne samo da optuženi profesori i dalje rade, već je optuženi profesor Predrag Stojanović postao dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Glavni pretres otvoren je iz osmog pokušaja septembra prošle godine, a nakon reforme pravosuđa, suđenje je zbog promene članova veća praktično vraćeno na početak.

Pred sudskim većem sudije Slađane Gojković do sada je saslušana polovina optuženih profesora i svi su negirali optužbu koja ih tereti za primanje mita i prodaju ispita i diploma na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Optuženi se terete da su za pozitivne ocene primali od 500 do 1000 evra, dok je tarifa za diplome lažnih pravnika iznosila od 12.000 do 16.000 evra.

Optužnicom je obuhvaćeno ukupno 88 osoba, a profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela, od kojih su 114 dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Slučaj je otkriven kada je autolimar Saša Jovanović inspektoru policije Tomislavu Spasiću, koji je vodio istragu protiv njega zbog nedozvoljene trgovine automobilima, ponudio diplomu pravnog fakulteta.

Podsećamo, 13 od 15 profesora ovog fakulteta u radnom su odnosu i drže nastavu, a ni ostalo dvoje nije dobilo otkaz. Po izbijanju afere nastavnici su proveli godinu dana na plaćenom odsustvu, tokom koga su mogli da se bave naučnim radom, ali ne i da drže časove.

Godinu dana kasnije vraćeni su u nastavu, a profesor Predrag Stojanović izabran je za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

strana 1 od 115 idi na stranu