Kosovo pred vanrednim izborima

Ukoliko se Demokratska partija Hašima Tačija i Demokratski savez Fatmira Sejdijua, uskoro ne dogovore o novom predsedniku, na Kosovu vanredni izbori.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

00:32

Default images

Novi izbori komplikuju planove Evropske unije da krajem oktobra počnu pregovori Beograda i Prištine.

Podsetimo, Ustav Kosova propisuje da predsednika bira parlament, a ukoliko zakonodavni dom nije u stanju to da obavi, raspisuju se vanredni izbori.

Iako Ketrin Ešton, šefica evropske diplomatije, i Piter Fejt, međunarodni civilni predstavnik i specijalni izaslanik EU na Kosovu, očekuju da će promena na funkciji kosovskog predsednika biti izvedena „glatko“, izveštaji većine medija u Prištini sugerišu da su problemi na liniji DPK - DSK izgledni i da je problem samo u tome da li je Centralna izborna komisija Kosova tehnički sposobna da u narednih 45 dana sprovede izborni postupak.

Fatmir Sejdiu je podneo neopozivu ostavku u ponedeljak, 27. septembra, nakon odluka Ustavnog suda da je to što istovremeno obavlja funkcije predsednika Kosova i lidera stranke DSK protivustavno.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, zapadne diplomate nisu Sejdijua „vukle za rukav“ da ostane na predsedničkoj poziciji. Naprotiv, EU i SAD žele da Priština u pregovorima s Beogradom „govori jednim glasom“, odnosno da postoji „jedna adresa“ za donošenje odluka, a prema procenama Brisela i Vašingtona jedini kosovski pandan predsedniku Srbije Borisu Tadiću može biti Hašim Tači.

Zbog toga je u interesu Zapada da do vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu ne dođe, pogotovo što bi oni redovni trebalo da se održe do kraja 2011. godine.

Piter Fejt je juče potvrdio da bi moglo da dođe do odlaganja pregovora Prištine i Beograda ukoliko Vlada Kosova zbog ostavke Sejdijua raspiše vanredne izbore.

"Ako se odluče da sačekaju na pregovore zbog tih događaja, možda ćemo kasnije na lakši način doći do faze pregovora, gde će nova vlada imati više legitimiteta da pregovara o svemu i odlaganje ne mora da znači da će to biti u potpunosti negativno“, izjavio je Fejt za mitrovički Radio Kontakt plus, ali je ipak dodao da se nada „da do toga neće doći“.
Fatmir Sejdiju (Tanjug, arhiva)
Rada Trajković, direktorka NVO Evropski pokret Srba iz Gračanice, kaže za Danas da će ostavka Sejdijua sigurno uticati na predstojeće pregovore u smislu njihovog trajanja. Ona je uverena da Kosovo očekuju prevremeni parlamentarni izbori u decembru.

"Unutar kosovskih političkih stranaka postoje frakcije i vidljiva je destabilizacija Vlade i Skupštine. Zbog toga smatram da će Sejdijuova ostavka, kao i vanredni izbori koji će zbog nje uslediti, uticati na to da dijalog dugo traje. Očigledno nekome nije odgovaralo da Sejdiu ostane na mestu predsednika Kosova. Što se Srbije tiče, nadam se da će država pripremiti listu Srba koji bi ušli u kosovski parlament“, ukazuje Trajkovićeva.

Kako navodi, to što će sada premijer Kosova Hašim Tači biti „glavni za stolom“ s kosovske strane „nije ništa novo“, jer međunarodna zajednica odavno toleriše saznanja koja ima o njemu, „ali sam sigurna da mu neće oprostiti“.

Riza Halimi, poslanik u Skupštini Srbije albanske Partije za demokratsko delovanje (PDD), smatra međutim da nema razloga da ostavka Sejdijua utiče na razgovore Beograda i Prištine i ocenjuje da „vakuuma“ u kosovskim institucijama neće biti.

Prema mišljenju Halimija, Beograd i Priština o najtežim pitanjima neće raspravljati pre redovnih ili vanrednih izbora na Kosovu, ali i u Srbiji. Takođe, on ukazuje da je i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton još ranije najavila da će dijalog predvoditi Boris Tadić i Hašim Tači.

"Logično je da njih dvojica budu glavni pregovarači, s obzirom na to da su najvažnije političke figure na Kosovu i u Srbiji“, zaključuje Riza Haljimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: