Šarić sakriva tragove

"Novosti" navode da policije tri države pokušavaju da rasvetle balkanske zločine klana Darka Šarića. Uklanjaju se svedoci prodaje kokaina.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

00:29

Default images

Operativci srpske, hrvatske i policije BiH svakodnevno su u kontaktu pokušavajući da rasvetle brojne zločine iza kojih, po svemu sudeći, stoji isti narko-kartel - klan Darka Šarića.

Ova ekipa, predvođena sada odbeglim bosom, sejala je smrt na prostorima bivše Jugoslavije, ali i šire.

Poslednja hapšenja u Sarajevu, ali i dešavanja u Zagrebu i Beogradu, svedoče da je "balkanska hobotnica" mnogo kompleksnija mafijaška organizacija nego što se očekivalo.

Značajan doprinos razumevanju kriminalnih odnosa dao je i donedavni begunac i pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić, koji je mnogo toga ispričao.

Pored ovog plaćenog ubice "zemunaca", koji je tokom bekstva nastavio sa prljavim poslovima za Luku Bojovića i Darka Šarića, značajan doprinos rasvetljavanju mnogih zlodela dao je i Hajrudin Memović, sada svedok saradnik sarajevskog tužilaštva. Zahvaljujući njegovom svedočenju pronađena su dva tela, a za još dva se traga.

Na osnovu iskaza Memovića iza rešetaka se našao Sarajlija Zijad Turković zvani Ziko, ali i osumnjičeni pripadnici njegove grupe iz Bijeljine i Zvornika.

On se dvodi u vezu sa krađom na sarajevskom aerodromu, sa nekoliko likvidacija, ali i s trgovinom narkoticima.

Osumnjičen je za organizovanje ubistva Marija Tolića Tole iz Pule, Vernera Ajdarija Vera iz Travnika, Mithata Mekića Mikija iz Novog Pazara i njegove trudne devojke Marije Salas Kortes iz Bolivije.

Za Telima Tolića, koji je rodom iz Zenice, i njegovog druga Vera, još se traga. Nestali su 25. marta ove godine u Sarajevu.

Tolić je važio za Šarićevog čoveka, koji je na području Hrvatske bio zadužen za rasturanje kokaina, ali i organizovanje prekookeanskih pošiljki. U tom "poslu" veran saradnik mu je bio Ajdari. Prema nezvaničnim informacijama, on i Tripe Penović, koji je u Puli držao čuveni kafić "Rafaelo", bili su Šarićevi ljudi.

Penović je ubijen 2008. godine, a među osumnjičenima je prvi bio Anastazije Marinčić, bivši službenik pulske kapetanije, koji je uhapšen oktobra 2009. u Argentini u okviru akcije "Balkanski ratnik". Ubistvo vlasnika "Rafaela" još je nerasvetljeno.

Braneći uhapšenog supruga, bosanska novinarka Šejla Jugo-Turković izjavila je sarajevskim medijima da je njen muž nevin i optužila brata Marija Tolića za saradnju sa Beograđaninom Andrijom Draškovićem i Pljevljakom Darkom Šarićem.

Ispričala je da je Tolićev brat "poslovno vezan sa drogom na relaciji Venecuela, gde ima i kockarnicu, Brazil, Holandija - Bosna i Hercegovina".

Interesantno je da je i hrvatska policija povezivala nestanak Tolića i Ajdarija sa obračunima u narko-podzemlju posle akcije "Balkanski ratnik". Pulskoj policiji njihov nestanak prijavljen je početkom aprila ove godine.

Samo neku nedelju ranije, 16. marta, Tolić je viđen u Beogradu na sahrani Cvetka Simića, čije je raskomadano telo pronađeno u zagrebačkom jezeru Jarun.

Tolić je bio blizak sa Simićem, inače, kumom Luke Bojovića, za kojim je srpska policija raspisala poternicu zbog sumnje da je organizovao više ubistava. Simić je bio jedna od karika koja je povezivala Bojovića i odbegle "zemunce" Miloša Simovića, Sretka Kalinića i Vladu Milisavljevića. Svi oni su, prema određenim informacijama, pored ostlaog radili i za Šarićevu narko-grupu.

Pretpostavlja se da bi Kalinić i Simović mogli dosta toga da ispričaju, pored ostalog, i o ubistvu Penovića. Postoje jake indicije da je njegovu smrt naručio upravo odbegli Pljevljak, kako bi izbegao da mu vrati dug od nekoliko miliona evra, zarađenih u trgovini narkoticima.

Policije tri zemlje istražuju i informaciju da je Zijad Turković ubio četvoro ljudi upravo po nalogu ovog narkobosa, ili jednog od njegovih najbližih saradnika.

Navodno, naručen je veliki tovar kokaina, koji je rasturen na crnom tržištu Evrope, a već nekoliko meseci Mikić i ekipa odbijali su da plate.

Žene htele da sakriju imovinu

Darko Šarić uz pomoć nevenčane supruge Lane Popović pokušao je da, nekoliko dana pre početka međunarodne akcije "Balkanski ratnik", prebacivanjem imovine na zemljake sakrije put nelegalno zarađenog novca.

Zato su i blisko sarađivali sa Darkom Devedžićem Devdžom i Dejanom Despotovićem, kojima je nedavno trajno oduzeta imovina u Srbiji, gde su u januaru 2009. godine osuđeni za preprodaju narkotika.

Dokaz za pokušaj prikrivanja mogao bi da bude džip "suzuki grand vitara 1.9 TD" iz 2008. godine, trajno oduzet na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom od Devedžićeve supruge Miluše, takođe, rodom iz Pljevalja.

Ona je džip kupila 19. marta 2009. godine od Lane Popović za 1,8 miliona dinara. O tome postoji i kupoprodajni ugovor. Miluša Devedžić, međutim, nije uspela da ubedi sud da je džip stečen legalno, odnosno da nije rezultat bavljenja kriminalom.

Ovaj "suzuki" nije jedina oduzeta imovina koja se vodila na Šarićevu nevenčanu suprugu. Na Lanu Popović (28) vodio se i privatni vrtić "Štrumfovi" u Šilerovoj ulici broj 87 u Zemunu, na svega nekoliko metara od placa koji je trajno oduzet udovicama vođa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića. I ovaj vrtić, od oko 200 kvadratnih metara, privremeno je oduzet u sudskom postupku.

Zanimljivo je da je, osim osnovne delatnosti (boravak dece), vrtić bio registrovan i za spoljnotrgovinski promet i usluge, a 5.500 evra kapitala firme "Štrumfovi" uplaćeno je u oktobru 2009, samo nekoliko dana pre zaplene 2,7 tona Šarićevog kokaina u Južnoj Americi.

Posle procene komisije o podobnosti privremeno oduzetog objekta, odlučeno je da se "Štrumfovima" ne menja namena. Zato je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom ovaj objekat predala gradu Beogradu, tačnije Sekretarijatu za dečju zaštitu, tako da u njemu i dalje borave mališani od jedne do šest godina starosti.

Od Lane Popović odlukom suda privremeno su pored objekta u Šilerovoj oduzeti i stan u Ulici španskih boraca od 76 kvadrata, kao i 17.250 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: