Dodik: BiH "nemoguća" država

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je BiH "nemoguća država" i da ne vidi mogućnost da ona opstane u sadašnjem obliku.

Izvor: Beta

Sreda, 29.09.2010.

14:15

Default images

"BiH je nemoguća zemlja, mnogi od vas to znaju bolje nego ja. Ona nema zajedničku istoriju. Ona ima podeljnu istoriju“, kaže on.

"Narodi koji tamo žive nemaju nijedan zajednički praznik osim međunarodnog praznika Nove godine i Dana pobede 9. maja", rekao je Dodik.

Dodik, koji je kandidat za predsednika RS na izborima 3. oktobra, rekao je da se mora izbeći parcijalizacija političke scene u RS i ocenio da je strancima "problem koncentrisana politička moć" u RS.

"Uveren sam da će srpski narod jednog dana na referendumu odlučiti o svom statusu, o statusu RS u BiH. I ne moram vama govoriti, verovatno pretpostavljate, šta bi to bilo", rekao je Dodik.

On je dodao da je RS raščistila sa "zabludom o dobronamernosti međunarodnog faktora", koji je, prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum sprovodio na štetu srpskog naroda.

"Pravno gledano, misija međunarodne zajednice je bila bespravno prisustvo, pravno i političko nasilje međunarodnog faktora kroz visokog predstavnika koji je doneo nepravno 800 odluka, od čega oko 200 nametnutih zakona koji su direktno intervenisali u politički sistem i raspodelu nadležnosti", rekao je Dodik.

Povodom genocida u Srebrenici, Dodik je rekao da se "ekspanzijom i promocijom onoga što se desilo u Srebrenici" pokušava zadržati stereotip o krivici srpskog naroda.

"Mi smo pre nekoliko meseci izašli s jasnim podacima da je na listi od 8.000 navodno pobijenih Bošnjaka, na mermernoj ploči u Potočarima, ugravirano čak 500 imena živih ljudi, što nesumnjivo govori o laži", rekao je Dodik.

Dodao je da su na toj listi i ljudi poginuli daleko od Srebrenice ili su poginuli na tom području ranije.

Dodik je rekao da je izvorni Dejton "značajno devastiran" i da je to razlog debalansa i podela u BiH. Dodao je da RS ne spori devet izvornih nadležnost BiH, ali da spori sve ostalo što je urađeno u prenošenju nadležnosti, čime je koncentrisana moć u Sarajevu gde većinom žive Muslimani.

Dodik je rekao da se stranci zalažu za ustavne promene, ali i da je pravo srpskog naroda da se protivi tim promenama.

"Prioritet naše nacionalne poltike je vraćanje otetih nadležnosti", rekao je Dodik na skupu koji su udruženja Srba iz BiH i Hrvatske najavili kao razgovor o položaju RS i Srba u Hrvatskoj i BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: