Kako trenirati hokej u Srbiji

Mladi hokejaši iz Srbije prinuđeni su da utakmice igraju u susednoj Mađarskoj, jer u Srbiji nema dovoljno zatvorenih klizališta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2010.

11:14

Default images

Trenirati hokej u Srbiji nije nimalo lako. Naporni su treninzi u kasnim večernjim satima, uz školske obaveze, ali na to su spremni mladi hokejaši Crvene zvezde kako bi igrali omiljeni sport.

Vikendima takođe nema odmora, jer sa samo tri zatvorena klizališta u celoj zemlji, i bez domaćeg prvenstva, naši hokejaši na utakmice putuju u Mađarsku.

Većina tih momaka na klizaljke je stala već sa tri ili četiri godine. Ove sezone, uz naporne treninge i do pet puta nedeljno u kasnim večernjim satima, izborili su se da uđu u osam najboljih ekipa u mađarskom prvenstvu.

"Kao malom, bilo mi je dosadno zimi. Tata me je doveo i te jedne zime na hokej da pogledam kako se trenira, bio je baš trening Crvene zvezde. Meni se to svidelo. Eto, došao sam, probao sam, meni se to dopalo, počeo sam da treniram", kaže Jovan Feher, prvi golman Crvene zvezde u kategoriiji do 16 godina.

"U početku je veoma problematično, pogotovo kad smo mali, ja sam počeo sa tri godine da treniram, imao sam problema i sa klizaljkama i da popamtim šta gde ide, ali kad se navikne, nekako je prosto mahinalno i prirodno", dodaje njegov saigrač hokejaš Vlada Đaković.

Interesovanje za hokej je veliko, kažu treneri kadetske ekipe Jovica Rus i Marko Juloski. Međutim, u celoj Srbiji postoje samo tri zatvorena klizališta, dva u Beogradu, jedno u Novom Sadu i jedno otvoreno u Subotici. Srbija nema ni domaće prvenstvo.

"Unazad godinama imamo velikih problema sa domaćim prvenstvom i usled nedovoljnog broja utakmica, ma koliko imali kvalitetni trenažni proces, ne možemo da podižemo svoj kvalitet ukoliko ne igramo kvalitetne utakmice. Nama je neka vrlo povoljna varijanta takmičenja učestvovanje u mađarskoj ligi, koju smo započeli sa selekcijama do 16 i do 12 godina", objašnjava Jovica Rus, trener ekipe Crvene zvezde do 16 godina.

Hokejaši do 21 godine već igraju u mađarskoj ligi. Odluka da se i mlađe kategorije uključe u ozbiljna takmičenja doneta je kako bi klub imao kvalitetne igrače u svim kategorijama - od juniora do seniora.

"Ove sezone smo odigrali te kvalifikacije za ligu do 16 godine, gde su naši momci uspeli da izbore za pravo da nastupaju u osam najboljih ekipa u mađarskom prvenstvu. Bitno je da napomenem da je Mađarska zemlja koja ima preko 20 zatvorenih klizališta, vrlo ozbiljno investiraju u sam taj sport i nama je, negde da tako kažem, jedini spas da se priključimo tako nekim naprednim hokejaškim zemljama da bismo razvijali ovaj sport", dodaje Rus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: