Konuzin: Pozicija Rusije vrlo jasna

"Pozicija Rusije, kada je u pitanju problem Kosova, vrlo je jasna i precizna", kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin za "Politiku".

Izvor: B92

Subota, 25.09.2010.

23:33

Default images

Konuzin je naglasio da je Rusija protiv podele Srbije, za uvažavanje njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, u skladu sa međunarodnim pravom.

"Odmah smo podržali i prvobitni projekat srpske rezolucije GS UN, a u vezi sa konsultativnim zaključkom MSP o usklađenosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova sa međunarodnim pravom", kaže Konuzin.

Ruski ambasador je rekao da se Rusija zalaže za obnovu dijaloga zainteresovanih strana koji za cilj ima rešavanje kosovskog problema.

"Osnovom za održivo rešenje i dalje smatramo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. I Misija UN na Kosovu dužna je da produži svoju ulogu u olakšanju tog procesa“, kaže Konuzin.

Konuzin je rekao da iako je odustajanje Srbije od prvobitne rezolucije bilo neočekivano, Rusija i dalje podržava Srbiju. On je naglasio da osnov za rešavanje problem je u Rezoluciji 1244.

"Osnova za rešavanje problema jeste – Rezolucija 1244. Instrumenti – Savet bezbednosti UN, Misija UN na Kosovu. Rusija će produžiti svoje angažovanje na toj osnovi. Razume se, Srbija je slobodna da koristi i druge instrumente, one koji odgovaraju njenim nacionalnim interesima“, kaže Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: