"Osvajanje slobode" Verici Barać

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ovogodišnja je dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" koju dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić".

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.09.2010.

22:26

Default images

Nagrada se dodeljuje ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu.

U saopštenju se navodi da se nagrada ove godine dodeljuje deseti put, a tradicionalno na dan kada su građani svojim glasovima smenili režim Slobodana Miloševića.

Fond "Maja Maršićević Tasić" osnovali su Majini prijatelji 2001. godine u želji da sačuvaju uspomenu na njenu borbu za osvajanje slobode.

Na svečanoj dodeli nagrade govoriće predsednica UO Fonda "Maja Maršićević Tasić" Aleksandra Berić, prošlogodišnja dobitnica nagrade i članica žirija Srbijanka Turajlić, a okupljenima će se obratiti i Verica Barać.

Pored profesorke Elektrotehničkog fakulteta Srbijanke Turajlić, nagradu "Osvajanje slobode" za 2010. godinu dodelio je žiri koji čine sve dosadašnje dobitnice nagrade: glumica Mirjana Karanović, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreža Lila Radonjić i direktorka programa Građanski pakt za jugoistočnu Evropu Hedvig Morvai-Horvat.

U žiriju su i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, Ružica Đinđić, dramaturg Biljana Srbljanović, urednica fotografije nedeljnika Vreme Goranka Matić i novinarka Olja Bećković.

Verica Barać je rođena u Čačku 1955. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od lidera antiratnog protesta Građanskog parlamenta Čačka za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, a kasnije jedan od osnivača Građanskog parlamenta Srbije, čija je predsednica bila do maja 2003. godine, kada je imenovana za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije.

Priredila je knjigu "Pravac promena", kao i dva zbornika: "Korupcija, vlast i država - polazište i rezultati Saveta za borbu protiv korupcije" i "Korupcija, vlast i država - drugi deo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: