Draškoviću 10, Goluboviću 9 godina

Andrija Drašković osuđen na 10 godina zatvora. Razmatra se mogućnost da bude smešten u istom zatvoru gde i Legija.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2010.

02:21

Default images

Posle 10 godina sudskog postupka, Andrija Drašković osuđen je na 10, a Aleksandar Golubović na 9 godina zatvora za ubistvo pripadnika "surčinskog klana" Zvonka Plećića 2000. u beogradskom restoranu “Knez“.

Draškoviću je odmah određen pritvor zbog, kako je obrazloženo, mogućnosti besktva dok je Golubović pušten do početka izdržavanja kazne.

Kako B92 saznaje, postoji mogućnost da Drašković kaznu služi u Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu.

Andrija Drašković i ovaj put na suđenje u Palatu pravde došao je sa suprugom i ocem. Na izricanje presude, bez mnogo reči, čekao je u hodniku, a isto tako, mirno i strpljivo ponašao se i u sudnici.

Predsednica sudskog veća presudu je pročitala za nepunih deset minuta, iza zatvorenih vrata i bez prisustva kamera. Sud je utvrdio da su Drašković i Golubović s umišljanjem i svesni svog čina, 2000. godine ubili Plećića nakon što je on prišao za njihov sto u alkoholisaom stanju i upitao: "Da li si ti ubio mog brata Zorana Šijana?"….

Golubović je u njega ispalio dva hica iz pištolja "CZ", dok je Drašković ispalio tri metka iz "magnuma 357".

Kao olakšavajuće okolnosti, sud navodi činjenicu da su Drašković i Golubović očevi maloletne dece, kao i iritirajuće ponašanje Plećića.

Da Drašković iz Palate pravde neće otići pravo kući, bilo je jasno odmah na početku kada su u sudnicu ušli predstavnici Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija.

Po izricanju presude, kratko se zagrlio sa Golubovićem, suprugom i porodicom, a potom je sa lisicama na rukama sproveden u Centralni zatvor.

Maratonsko suđenje Draškoviću i Goluboviću u brojkama otrpilike izgleda ovako: 7 sudskih postupaka, 4 prvostepene presude i 9 sudskih veća.

Plećić je ubijen u septmebru 2000. godine.

Advokati odbrane nisu želeli da komentarišu presudu već su najavili žalbu dok su prve reakcije tužilastva pozitivne.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić smatra da je "ovo velika pobeda", ne samo tužilaštva, već reformisanog pravosuđa, koje je, prema njegovoj oceni, pokazalo sposobnost da u velikim predmetima donese ovaku odluku.

"Posle deset godina sudjenja, i više ukinutih presuda, konačno je doneta sudska odluka kojom pravosudje iskazuje odlučnost da reši zaostale predmete iz prošlosti", kazao je Zorić.

Bez obzira što ova presuda još nije postala pravosnažna, ona predstavlja "veliki korak" srpskog pravosuđa i države Srbije koja pokazuje odlučnost i efikasnost, rekao je on.

Presudom je zadovoljan i punomoćnik porodice ubijenog Plećića, Goran Krasić.

“Porodica Plećić je saglasna sa ocenom suda ali prvostepena odluka nije još pravosnažna, tek kada bude potvrđena ona će imati svoju moralnu satisfakciju - da je pravda zadovoljena”, kaže on.

Novinar “Blica”, Vojislav Tufegdžić podseća da je Drašković veoma moćan kriminalac u srpskom podzemlju.

“Nesporna činjenica jeste da je on velika zverka u svetu u kojem se kreće. Eto, uživao je toliki ugled da ga ima u svemu – od zaleđine ubistva Arkana, preko šverca, do Španije - svuda kao veoma važna figura”, kaže on.

Drašković je za ubistvo Plećića u zatvoru u Sremskoj Mitrovici proveo 4 godine ali je ta presuda poništena.

Mediji su tada spekulisali o njegovim povlašćenim zatvorskim danima - žurkama i slobodnim vikendima koje je provodio u hotelu “Hajat”.

Kako saznajemo, ovog puta, Drašković će biti smešten u Posebno odeljenje zatvora u Požarevcu sa maksimalnim obezbeđenjem. Tamo su već Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Nikola Bajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: