Manjak hraniteljskih porodica

Beograd, u kome postoji povećana potreba za smeštajem u hraniteljske porodice, ima manjak porodica koje su spremne da se odluče na hraniteljstvo.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2010.

10:58

Default images

U Srbiji ima preko 5.000 hraniteljskih porodica i preko 4.000 dece na hraniteljstvu.

Malo građana zna da hraniteljstvo, pored humanitarnog karaktera, može da bude i izvor prihoda za celu porodicu, što je informacija posebno značajna za one koji su ostali bez posla.

U Srbiji 15 odsto od ukupnog broja dece bez roditeljskog staranja su deca sa teškoćama u razvoju, a na nivou cele Srbije nedostaju hraniteljske porodice koje su spremne da prime takvu decu na hraniteljstvo.

Danas postoje posebni programi obuka za hraniteljske porodice za decu sa smetnjama u razvoju, a hraniteljstvo može da postane i posao za nezaposlene građane. „U periodu tranzicije i krize i ostajanja bez posla, pojavljuje se visok procenat novih hraniteljskih porodica koje su ostale bez posla. Naročito žene, koje su u godinama kada teže pronalaze i dobijaju neko novo radno mesto, i to su izuzetno dobri hranitelji“, kaže Dobrila Grujić iz Centra za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja.

Država nudi dodatna novčana sredstva za hraniteljske porodice koje su spremne da na hraniteljstvo prime decu sa teškoćama u razvoju.

„Budući hranitelji, građani koji su zainteresovani mogu da se prijave Centru za socijalni rad u sredini i opštini gde žive, ali se mogu prijaviti i direktno našem Centru za porodični smeštaj na telefone 2421-191 ili 2421-173“, objašnjava Dobrila Grujić.

„Mi smo ustanova nova, koja obezbeđuje podršku hraniteljskim porodicama, ali istovremeno regrutuje, vrši izbor i procenu hraniteljskih porodica“, dodaje ona.

Građani zainteresovani za hraniteljstvo, pored Centra za socijalni rad i Centra za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja, mogu se javiti i beogradskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Obuka za hranitelje traje 11 nedelja. Na njoj se uči kako da se razvija i neguje identitet deteta, kako da se izbore sa problemima proisteklim iz specifičnosti situacije u kojoj se napušteno dete našlo i šta su njihova prava i obaveze kao hranitelja.

Više o ovoj temi pogledajte večeras u 19.30 na našem Info kanalu, u emisiji “Šljaka”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: