Odloženo suđenje Šarićevoj grupi

Suđenje kriminalnoj grupi Darka Šarića pred prekinuto je do sutra pošto je sud uvažio zahtev da se optuženima omogući priprema odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

00:34

Default images

Kako tvrde advokati, danas nisu mogli da iznesu odbranu jer su im spisi ostali u Okružnom zatvoru posle premeštanja u pritvor Specijalnog suda.

Potvrđeno je i da je u sud stiglo pismo Darka Šarića u kome on odgovara na optužbe koje mu se stavljaju na teret, ali i čija verodostojnost za sada nije potvrđena.

Na 10 strana, tužilac je detaljno opisao na koji način je grupa na čijem čelu su Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović, švercovala kokain iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

U optužnici je navedeno ko je imao kakvu ulogu u grupi, na koji način su organizovali kupovinu, transport i dalju distribuciju droge. Međutim, suđenje je prekinuto do sutra.

"Obzirom da okrivljenima koji se nalaze u pritvou nije saopšteno da će ovu noć provesti u pritvorskoj jedinici cenralnog zatovra i u tom smsilu nisu imali mogućnost da ponesu svoje spise i ostale stvari lične higijene i time je direktno ugroženo pravo njihove odbrane“, kaže branilac Nikole Pavlovića i Miloša Pandrca Ljubisav Batan Radosavljević.

U međuvremnu dvojica optuzenih, Željko Vujanović i Marko Vorotović izjasnili su se da nisu krivi, ali i saopštili da će se za sada braniti ćutanjem, dok je sud odbio predlog Zdenka Tomanovića da se pismo koje je Darko Šarić poslao prihvati kao njegovo izjašnjavanje optužnici. To pismo je stiglo u sud pre 5 dana.

"On postavlja pitanje “kako sada sa svima njima sa kojima sam radio, njihov novac je čist, a moj je prljav” i da on traži garancije od suda da sud izrazi spremnost uz puno garantovnaje njegovog života i prava izrazi spremnost da čuje čija je to droga i dokaze o tome“, rekao je branilac Darka Šarića Zdenko Tomanović.

Sud je i danas odbio većinu jučerašnjih predloga branilaca da se odbaci veliki broj dokaza, od transkripata presretnutih telefonskih razgovora, preko dokaza prikupljenih pretresom stanova, do dokaza proglašenih državnom tajnom.

Suđenje se nastavlja sutra, izjašnjavanjem preostalih optuženih o krivici.

Šifrovane poruke i imena

Optuženo je ukupno 20 ljudi, od kojih su Šarić i još šestorica u bekstvu i njima će se suditi u odsustvu, dok su Nebojša Joksović i Radan Adamović dobili status svedoka saradnika

Na 10 strana, detaljno je opisano na koji način je grupa švercovala kokain, kao i ko je imao kakvu ulogu u grupi, čiji je zadatak bio da pronađu prodavce u Latinskoj Americi, organizuju transport i skladištenje narkotika i dalju distribuciju.

Optužnica obuhvata dve javnosti poznate akcije policija nekoliko zemalja, u kojima je zaplenjeno oko dve i po tone kokaina.

Nakon čitanja optužnice o njoj će se izjasniti 11 optuženih.

U optužnici koju je pročitao zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić navodi se da su Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović skovali plan prodaje kokaina i organizovali grupu u kojoj je svaki član imao pseudonime u komunikaciji članova grupe.

Tako je Darko Šarić bio Zoki, a Goran Soković Gog ili Popola, dok su neki od ostalih pseudonima Ronin, Kuća, Žuća, Žuka, Paolo, Šljivo, Ken, Beranac, Kalipso, Admi, Administracija, Jorgos, Nindža, Mali i drugi, a grupa je imala i šifre za telefonsku komunikaciju.

Istražitelji su, između ostalog, presreli i poruku koja je označavala telefonski broj u Argentini. Grupa je komunicirala i internetom preko adrese "drugari 1978".

Presretnuta je i poruka za koju je ustanovljeno da se odnosi na probleme sa prebacivanjem kokaina s jahte "Maui" na brod "Pirgos", koje nije uspelo ni iz dva pokušaja, a urugvajska policija je zaplenila 2,2 tone kokaina 15. oktobra 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: