Uhapšen zbog pretnji Paradi ponosa

Samozvani komandant Garde cara Lazara Hadži Andrej Milić priveden je u policiju zbog pretnji učesnicima Parade ponosa i državnom vrhu.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

18:31

Default images

U tužilaštvu kažu da će svi ovakvi slučajevi biti procesuirani i da država mora da omogući da Parada ponosa bude održana.

Kako se Parada ponosa približava, tako su sve češće pretnje koje se upućuju učesnicima ove manifestacije. Najnovije stižu od organizacija "Ujedinjeni pokret srpstva" i "Garde svetog cara Lazara“.

Ove organizacije su pretnje nasiljem poslale na nekoliko desetina adresa, među kojima su i kabinet predsednika Republike i kabinet ministra za Kosovo i Metohiju.

Vođa Garde Hadži Andrej Milić, kako je za B92 potvrđeno u policiji, zbog ovog pisma priveden je na informativni razgovor, a u tužilaštvu kažu da se sve pretnje ozbiljno proveravaju.

Organizatori Parade ponosa kažu da ovakva saopštenja jasno pokazuju državi ko u Srbiji predstavlja pretnju.

Privedeni vođa garde i predsednik stranke "Ujedinjeni pokret srpstva" Hadži Andreja Milića u martu ove godine uhapšen je zbog sumnje da je falsifikovao potpise građana kako bi registrovao političku partiju.

Pretnje Paradi ponosa

Inicijativa 33 saopštila je danas da što se više bliži Parada ponosa, sve su češći pozivi na linč LGBT populacije i ocenila da država nema pravo da ćuti na otvorene pozive jednog od lidera organizacije Naši 1389 Ivana Ivanovića na fizički obračun sa učesnicima parade.

U saopštenju te organizacije se navodi da Naši 1389 otvoreno poziva na fizičko sprečavanje parade, a jedan od lidera pokreta Ivan Ivanović, LGBT populaciju naziva "bolesnicima" i kao jedino rešenje vidi fizički obračun sa učesnicima parade.

"Ovo je konkretan primer govora mržnje i država, ako ima iskrene namere oko održavanja parade, nema pravo da ćuti“, ocenila je Inicijativa 33 i zatražila hapšenje Ivanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: