Godinu dana od ubistva Tatona

Godinu dana nakon ubistva Francuza Brisa Tatona, koji je brutalno pretučen u centru Beograda, otkivrena spomen-ploča.

Izvor: B92

Petak, 17.09.2010.

00:55

Default images

Spomen-ploču su otkrili gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral.

"Otkrivanje spomenika je simboličan način obeležavanja onog što se desilo pre godinu dana, kada je grupa nasilnika pretukla mladog čoveka koji je od zadobijenih povreda preminuo", rekao je Đilas.

"Menjanje iskaza svedoka u suđenju okrivljenima za taj zločin dokaz je da još postoje ljudi koji ljubav prema klubovima koriste kao izgovor za nasilje", istakao je Đilas i apelovao na sve nadležne da krivci za taj akt budu kažnjeni, a da svi oni koji razmišljaju da učine nešto slično, odustanu od toga.

Đilas je dodao da se nada da će Beograd uskoro postati grad u kojem će svi moći slobodno da iskazuju svoja opredeljenja, jer je to osnov ljudskih prava koji mora biti poštovan.

Pismo Tatonovih roditelja

Francuski ambasador Žan Fransoa Teral (Tanjug)
Ambasador Teral je prilikom otkrivanja spomenika pročitao pismo roditelja Brisa Tatona, u kojem su izrazili zahvalnost srpskom narodu za podršku koju im daje u teškim trenucima.

"Mnogo nas je dirnuo ovaj gest postavljanja spomen-ploče našem sinu u Beogradu, i iako nismo fizički u mogućnosti da budemo tu, svim srcem i mislima smo sa vama", navodi se u pismu Tatonovih roditelja.

Ambasador Teral je istakao da Francuska ni u jednom trenutku nije pomešala nasilnike koji su pretukli Tatona sa celim srpskim narodom, koji im je pružio podršku nakon Tatonove smrti i dodao da svi treba da rade na tome da se spreči nasilje među ljudima.

Suđenje nije okončano

Ubijeni Bris Taton
Godinu dana posle brutalnog prebijanja francuskog državljanina Brisa Tatona, suđenje optuženima koji se terete za krivično delo teškog ubistva nije okončano.

Navijači Partizana pre godinu dana pretukli su u centru Beograda francuskog državljanina Brisa Tatona, koji je od posledica prebijanja preminuo nakon 12 dana provedenih u bolnici.

Iako su nakon ubistva Tatona državni organi obećali da će pronaći i kazniti počinioce brutalnog prebijanja, ni godinu dana kasnije sudski postupak za ubistvo nije završen.

U emisiji „Insajder“ je prikazano da se ubistvo Brisa Tatona desilo nakon višegodišnjeg neadekvatnog reagovanja državnih organa, da su neki od vođa navijača imali i na desetine krivičnih prijava policije i uprkos tome ostajali na slobodi.

Postupci protiv huligana za najteža krivična dela trajali su i više od 10 godina.

Iako je u međuvremenu u Srbiji izvršena reforma pravosuđa, sudski postupak za ubistvo Tatona traje neobično dugo.

Zastupnik oštećenih Slobodan Ružić kaže da su roditelji pokojnog Brisa Tatona ogorčeni tempom suđenja.

„Ja sam pokušao da im objasnim da, nažalost, manje-više, u srpskom pravosuđu je takva situacija da se suđenja održavaju sporo i obično suđenja, posebno suđenja u prvom stepenu, traju jako dugo. S tim što, složio sam se s njima, da ovaj predmet nije uobičajen, ima tu jednu međunarodnu dimenziju, zbog čega bi trebalo da je interes i srpskog pravosuđa da se on što pre reši“, kaže Ružić.

Sudski postupak traje od aprila, a još nisu ni saslušani svi svedoci tužilaštva. Poslednje ročište zbog nepojavljivanja svedoka odloženo je za čak dva meseca.

Kada se svedoci ne pojavljuju na suđenju, sudija ima mogućnost da svedoke novčano kazni do 100.000 dinara, da naloži njihovo privođenje, a u ekstremnim situacijama može koristiti izjave svedoka date u istražnom postupku.

Međutim, kada se na prethodnom saslušanju pojavio samo jedan od čak sedam svedoka, sudija je odlučila da ni njega ne ispita, i da odloži suđenje.

„Da ne ulazim konkretno u neki slučaj da li jeste ili nije opravdano, ali svakako da bi sudija u situaciji, ako se od pet svedoka četvoro ne pojavi, morao da se zapita da li je to baš jedna slučajnost ili je to tempirano da tog dana baš eto iz nekog razloga se ti pozvani ne pojave“, kaže Goran Ilić, profesor Pravnog fakulteta.

Uprkos reformi pravosuđa koja je obećavala efikasnije postupke, po svemu sudeći ni ovaj sudski postupak neće se završiti brzo kao što je najavljivano.

Dekanka univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić smatra da je situacija ista kao i pre reforme, te da je kao glavna odlika sudstva ostala sporost u vođenju postupaka.

„Ja neću ići tako daleko pa da tvrdim da se tako postupa i u strahu od tih nekih navijačkih grupa, mada ne bih mogla da isključim i to. Ali znate, ako se boljite da sudite, ako država ne može da vam obezbedi zaštitu, pa vi onda nemojte biti sudija“, poručila je ona.

Podsetimo, dvojica osumnjičenih Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća i dalje su u bekstvu, iako je direktor policije Milorad Veljović još u aprilu rekao da postoje operativna saznanja o tome gde se oni nalaze.

Takođe, iako je republički javni tužilac još pre godinu dana podneo inicijativu za zabranu ekstremnih grupa, u koje spada i navijačka grupa Partizana “Alkatraz“, a čiji je jedan od vođa Đorđe Prelić, ta inicijativa se tek priprema za javnu raspravu.

Tatona je u centru Beograda pretukla grupa navijača Partizana, a on je 12 dana kasnije preminuo.

U emisiji B92 “Insajder” je još prošle godine ukazano na to da sudski postupci protiv navijača traju neobično dugo uprkos brojnim prijavama policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: