Odobrenje za solarnu elektranu

Leskovac -- Članovi Gradskog veća u Leskovcu odobrili su idejni projekat izgradnje solarne elektrane na brdu iznad sela Velika Biljanica.

Izvor: B92
Podeli

Solarna elektrana biće prva ovakve vrste na Balkanu i biće snage skoro jedan megavat. Kako je najavljeno, izgradnja će početi u proleće naredne godine.

Solarnu elektranu vrednu tri i po miliona evra partnerski će graditi grad Leskovac i preduzeće “Globus auto” iz Pančeva.

Elektrana će se graditi na površini od šest i po hektara na brdu iznad sela Velika Biljanica, koje je od grada udaljeno oko pet kilometara.

Lokacija za gradnju izabrana je na predlog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jer godišnje ima oko 200 sunčanih dana.

Solarna elektrana u Leskovcu, kada bude izgrađena, biće jedna od najvećih u Evropi, kaže pomoćnik gradonačelnika Leskovca Milorad Mladenović.

“Ovakve elektrane postoje u Evropi. Primera radi, najveća španska elektrana je veličine 1,2 megavata, a naša će biti gotovo 1 megavat”, kaže Mladenović.

“Međutim, stepen iskorišćenja, normalno, zavisi od broja sunčanih dana u godini, i ispostavilo se da mi, kao južnoevropska zemlja imamo sve preduslove za korišćenje sunčeve energije u smislu proizvodnje električne energije”, naveo je on.

Leskovačko lokalno rukovodstvo planira da napravi “zelenu kotlinu” gde će dominirati ekološki vidovi energije.

Mladenović najavljuje i nastavak projekta pronalaženja termalnih voda na širem području grada.

“Pored solarne elektrane, definitivno počinjemo sa bušenjem, sa korišćenjem termalne energije. Normalno, ukoliko se bude ispostavilo da su nalazišta termalne energije dovoljno velika, sigurno da ćemo to koristiti i za grejanje”, najavio je on.

Kada solarna elektrana bude izgrađena, snabdevaće električnom energijom oko 800 domaćinstava u Leskovcu i sprečiće emisiju oko 1 500 tona ugljen dioksida godišnje.

Info

Zabrana prolaza za NATO trupe

London, Beograd -- Pakistanski zvaničnici su na jednom graničnom prelazu prema Avganistanu zaustavili sve kamione NATO za snabdevanje međunarodnih snaga u toj zemlji.

Svet četvrtak 30.09. 22:45 Komentara: 3

Povređen predsednik Ekvadora

Kito -- Predsednik Ekvadora Rafael Korea povređen na protestima koje su organizovali pripadnici snaga bezbednosti nezadovoljni zakonom kojim im se oduzimaju bonusi.

Svet četvrtak 30.09. 22:02 Komentara: 2

Usvojena uredba o mleku

Beograd -- Vlada Srbije usvojila uredbu o proizvodnji mleka kako bi se obezbedilo uredno snadbevanje tržišta. Time se ne rešava pitanje ukupne nestašice, kažu u "Imleku".

Ekonomija četvrtak 30.09. 21:20 Komentara: 10
strana 1 od 867 idi na stranu