Otpušta se pola miliona radnika

Kuba je saopštila da će najmanje pola miliona zaposlenih biti otpušteno do početka iduće godine.

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2010.

10:56

Default images

Istovremeno, biće smanjena ograničnja privatnom sektoru kako bi se tamo našla nova radna mesta.

U najdramatičnijem potezu dosad povučenom da bi se radikalno izmenila slika zaposlenosti u komunističkoj državi, predsednik Raul Kastro je u obraćanju naciji preko televizije rekao da će možda čak jedan milion Kubanaca - jedan od pet u državnoj službi - biti višak.

Vlada nije ranije objavila nikakve planove o smanjenju broja zaposlenih u državnom sektoru, a brzina i obim otpuštanja koje je najavio Kastro su zapanjujući.

Zvanično je na Kubi zaposleno 5,1 milion ljudi.

Otpuštanja će početi odmah i nastaviće se tokom aprila 2011. godine, navodi se u saopštenju Saveza kubanskih radnika, jedine radničke organizacije koju vlast dozvoljava.

Država će, dodaje se u saopštenju sindikata, ubuduće zapošljavati ljude samo u ključnim sektorima kao što su poljoprivreda, građevinarsto, industrija, pravosuđe i prosveta.

Da bi se ublažio udar, kaže su u saopštenju objavljenom u novinama i na radiju u televizji, vlada će povećati mogućnosti otvaranja radnih mesta u privatnom sektoru.

Kubanci će moći da se samozapošljavaju i stvaraju kooperative kojima će sami upravljati.

Moći će u većem obimu da iznajmljuju državnu zemlju i infrastrukturu.

Kastro se dugo žalio da Kubanci suviše očekuju od države, koja daje mesečne plate od samo 20 dolara u proseku, ali pruža besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, subvencioniše stanarine, saobraćaj i osnovnu hranu.

Pošto je nezaposlenost anatema u komunističkom društvu, državna preuzeća su bila prisiljena da zapošljavaju mnoge koji nisu radili gotovo ništa.

Trenutno, država zapošljava 95 odsto zvanično registrovane radne snage.

Nezaposlenost je prošle godine bila 1,7 odsto, ali nije obuhvatila hiljade Kubanaca koji nisu tražili posao pošto su plate suviše male.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: