"Sada je na redu signal EU Srbiji"

EU treba da povoljno odgovori na trud Beograda u rešavanju pitanja Kosova i učini korak dalje u integraciji Srbije, kaže šef diplomatije Nemačke Gido Vestervele

Izvor: B92

Subota, 11.09.2010.

15:19

Default images

Vestervele smatra da je apsolutno nužno da EU pozitivno odgovori na povoljan potez Srbije prilikom usvajanja zajedničke rezolucije o Kosovu sa EU u UN.

To je dobra osnova da Savet ministara EU od Evropske komisije zatraži mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU, rekao je on nakon zasedanja ministara inostranih poslova EU.

Prema zvaničnicima koji su pratili ministarsko zasedanje EU, velika većina zemalja Unije smatra da što pre treba učiniti korak dalje u evropskoj integraciji Srbije i, kako su naveli ministri više uticajnih članica EU, "nagraditi" Beograd za partnerski odnos i saradnju s Unijom.

Evropski diplomatski izvori tvrde da su neke "moćne članice EU potpuno izmenile" dosadašnji uzdržan stav prema bržem otvaranju vrata Unije za Srbiju.

Šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere je agenciji Beta rekao da, imajući u vidu usvajanje zajedničke srpsko-evropske rezolucije u UN, "belgijska diplomatija smatra da učinjeni napori ne mogu ostati bez nagrade".

"S velikim uvažavanjem gledamo na napore koji su učinjeni i priznajemo da to nisu bili samo napori Evropske unije, već takođe Srbije, koji su doveli do usvajanja rezolucije u UN uz veliki konsenzus", rekao je Vanakere.

Slovenija je predložila nov korak već u ponedeljak

Mediji u Ljubljani su izvestili da je Slovenija u Briselu na neformalnom susretu šefova diplomatija predložila da se o narednom koraku Srbije ka EU odlučuje već u ponedeljak.

Ljubljana predlaže da se države članice EU već u ponedeljak odluče o narednom koraku - da Evropska komisija uzme u razmatranje molbu Srbije za članstvo u EU.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar je rekao da postoji opšta saglasnost da EU mora, nakon konstruktivnog ponašanja Srbije pri pripremi rezolucije o Kosovu, da napravi korak napred.

"Postoji većinsko mišljenje da molbu treba posredovati što pre. Predložio sam da Savet za opšte poslove već u ponedeljak odlučuje o toj molbi, odnosno da je već u ponedeljak posreduje Evropskoj komisiji", rekao je Žbogar.

"Evropska unija mora u ovom trenutku Srbiji zaista da da pravi signal", rekao je on.

Raspravi koja se vodi o Srbiji, ni u petak, ni danas nije prisustvovala Holandija, koja dalje napredovanje Srbije ka EU uslovljava hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića.

Slovenački mediji navode da su iz holandskih izvora saznali da Holandija ne namerava da promeni svoj stav povodom pridruživanja Srbije i da će sačekati decembarski izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, dodajući da je hapšenje Mladića za Holandiju posebno osetljivo zbog uloge holandskih vojnika u genocidu u Srebrenici.

Slovenački ministar je, ovim povodom, rekao da se od Holandije očekuje elastičnost i konstruktivnost, kakvu je u raspravi o kosovskoj rezoluciji pokazalo i pet država EU koje nisu priznale Kosovo.

Ministarka spoljnih poslova EU Ketrin Ešton je danas, prenose slovenački mediji, bila jako uzdržana pri odgovaranju na pitanje kada Srbija može da očekuje predaju svoje molbe za članstvo u EU Evropskoj komisiji. Naglasila je samo da EU sada želi dijalog između Beograda i Prištine, pri čemu Srbija i Kosovo moraju sami da odluče gde i kako će teći taj dijalog koji je EU spremna da ugosti.

Eštonova je rekla i da se pri daljem rešavanju srpsko-kosovskog problema ne radi o "plesu u medijima", već zaista treba iskoristiti priliku za pregovore i pomak napred.

Eštonova: Sada želimo dijalog Beograd-Priština

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je u Briselu da je ono što Unija sada, nakon usvajanja rezolucije o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde, očekuje od Beograda i Prištine dijalog i da je spremna da u tome pomogne.

"Veliki je uspeh što je predsednik Srbije Boris Tadić uspeo da Generalnoj skupštini UN predstavi rezoluciju koja je imala podršku svih 27 članica EU", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka šefova diplomatije članica Unije.

Ona je u ovome pohvalila i ulogu EU, koja je, kako je rekla, "radila kao tim" i odigrala važnu ulogu.

"Sada želimo dijalog između Beograda i Prištine", rekla je Eštonova, kao i da je EU spremna da u tome pomogne na bilo koji način, ali da je na predstavnicima ove dve strane da povedu dijalog.

Ona je izbegla da odgovori na pitanje da li će ovakva saradnja Srbije sa EU, kakva je demonstrirana predlaganjem rezolucije sa kojom je saglasan i Brisel, dovesti do bržeg prosleđivanja srpske kandidature na razmatranje Evropskoj komisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: