Ustoličenje patrijarha 3. oktobra

Patrijarh Irinej će u tron srpskog patrijarha biti svečano uveden 3. oktobra u centru srpske duhovnosti na Kosovu i Metohiji, u manastiru Pećka patrijaršija.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

12:59

Default images

Patrijarh, koji je na funkciju prvog među jednakima izabran „apostolskim žrebom“, ustoličen je 24. januara u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Svečano ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji, na tronu koji je za tu priliku specijalno dopremljen iz Grčke, biće obavljeno 3. oktobra, kako je to odlučio Sveti arhijerejski Sabor SPC na prolećnom zasedanju.

U Pećkoj patrijaršiji od letos, kada su manastir posetili ministri vera Bogoljub Šijaković, za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i patrijarh Irinej, traju intenzivne pripreme za taj svečani čin kako bi sve bilo spremno za prijem visokih gostiju iz zemlje i inostranstva.

Sređuje se crkvena porta, adaptiraju unutrašnje prostorije, priprema se parking za goste i popločavaju prilazni putevi kockom.

Patrijarh će svečano biti uveden u tron srpskog patrijarha na liturgiji koja će bitii održana na mestu gde su tradicionalno kroz vekove ustoličavani srpski patrijarsi.

Autentični mermerni tron koji je bio u centralnom manastirskom hramu Svetih apostola nije sačuvan, ali je samo mesto ograđeno i na njemu je postavljen izrezbareni tron na kome će sedeti 45. srpski patrijarh.

Tron je dar SPC od najuglednije grčke igumanije Nikodime i monahinja manastira Ormilija. Na Vaskrs ove godine dvojica vladika Atanasije i Teodosije sa narodom postavili su tron na mermerno postolje u centralnom pećkom hramu.

Tron je mogao biti mermerni ili drveni. Tako je, kažu, u novijoj istoriji koršćena samo ukrašena stolica.

Novi tron izrađen je ručno u duborezu, u posebnoj duboreznoj radionici kod severnog grčkog grada Drame. Na tronu je ikona svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Ceremonija ustoličenja neće se, kažu, bitno razlikovati od one koja je obavljena u beogradskom Sabornom hramu.

O svemu što će se toga dana događati, kao i da sve protekne u najboljem redu, brine višečlana komisija na čijem je čelu mitropolit crnogorsko- primorski I mjestobljustitelj Eparhije raško-prizrenske Amiflohije.

Skup će obezbeđivati snage Kfora.

Nakon ustoličenja u Beogradu, patrijarh je poručio da je Kosovo srpski Jerusalim.

„Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće i nas Kosovo. Srbija bez svetinja i Kosova nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma i srca“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Irinej je, inače, na presto SPC došao nakon višegodišnje bolesti i smrti patrijarha Pavla.

Novi poglavar SPC je tri i po decenije bio episkop niški, a na tron patrijarha seo je nakon pola veka monaškog života.

Očekivanja od patrijarha Irineja su da radi na sabornosti i jedinstvu Crkve, a na samom početku on je pokazao odlučnost rešavanjem nagomilanih problema u Eparhiji raško-prizrenskoj i penzionisanjem vladike Artemija.

Analitičari procenjuju da će patrijarh Irinej doprineti mnogim promenama u Crkvi s napomenom da će mu za to biti potrebna podrška Sabora I Sinoda.

Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka, gde je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica i od tadašnjeg patrijarha Germana dobio monaško ime Irinej. Postidiplomske studije završio je u Atini. Za vladiku niškog izabran je 22. januara 1975. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: