N. Pazar: Politički ili verski spor

Situacija u Novom Pazaru danas mirna. Muftija IZuS Muamer Zukorlić: Lekcija da se na narod ne ide pendrecima. Oponenti: Protesti bili politički, a ne verski.

Izvor: B92

Nedelja, 05.09.2010.

11:59

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se za situaciju u Novom Pazaru mora naći razumno rešenje, u koje se policija neće mešati.

Najavljeni pregovori gradske uprave i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji o parceli na kojoj se gradi obdanište, sinoć nisu nastavljeni.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je za B92 da će se na tom zemljištu nastaviti sa izgradnjom vrtića.

Jučerašnji sukobi policije i pristalica Muamera Zukorlića, koje su protestovale zbog izgradnje vrtića na zemljištu u naselju Hadžet za koje tvrde da pripada toj islamskoj zajednici, doneli su povređivanje četiri policajca. Danas je napetost manja i nema otvorenih sukoba.

"Imali smo jutros da su neka lica privođena i to je ponovo podiglo tenzije. Sada imamo najavu da će se na tom polju biti oprezan od strane policije. Ovo bi bilo jako važno da Beograd shvati jučerašnju lekciju - šta narod misli, da se protiv naroda ne može pendrecima i džandarmerijom a posebno ne dovođenjem policije iz Južne Srbije koja je poznato kakva iskustva ima sa Kosova - i to je bila jedna strašna poruka", kaže glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Aida Ćorović iz novopazarske nevladine organizacije "Urban in" smatra da je priča oko zemlje za izgradnju vrtića je laž i izmišljotina i da služi kao izgovor za sukobe.

"Tu nema nikakve odbrane islamske zajednice, nego da se radi o prevelikim ambicijama jednog čoveka, a to čini tako što deli građane Novog Pazara, deli Bošnjake, bukvalno huška komšiju na komšiju i brata na brata, što je apsolutno nedopustivo i po islamskim uzusima a i po svakim drugim uzusima", kaže Ćorovićeva.

U Ministarstvu vera kažu za B92 da prorotesti u Novom Pazaru nisu u njihovoj nadležnosti i naglašavaju da je kontakt sa Zukorlićem gotovo prestao pre dve godine.

"Ti protesti sa kakvim smo juče bili suočeni nemaju nikakve veze sa verskim pitanjima. U pitanju je jedan radikalan politički protest gde je napadnuta policija Republike Srbije. To nisu nikakvi verski protesti, to je politički aktivizam i politički radikalizam koji efendija Zukorlić nažalost sve više ispoljava", kaže Aleksandar Raković, savetnik za odnose sa verskim zajednicama u Ministarstvu vera.

Dačić: Ne sme da padne ni kap krvi

Ivica Daèiè (Tanjug)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se za situaciju u Novom Pazaru mora naći razumno rešenje, u koje se policija neće mešati.

"Ne želimo sukobe, ne želimo da padne krv. Upozoravam sve da kad padne jedna kap krvi, onda se ne zna gde će se to završiti. Ja samo ističem da policija ne može da rešava političke, verske i druge probleme", kazao je Dačić u Banjaluci.

On je rekao da je policija juče bila u situaciji "da poštuje odluke nadležnih organa vlasti i sudske odluke", dodajući da se pri tome našla između "dve vatre" i da su napadnuti policajci.

"Situacija se mora smiriti i moraju se naći razumna rešenja, koja bi značila poštovanje javnog reda i mira. Što se tiče policije, mi se apsolutno ne mešamo u to kako će se neki problemi rešiti, ali niko ne može da napada policiju i povređuje policajce, a da sa druge strane očekuje da policija ne reaguje", kazao je Dačić.

Jovanović: U Novom Pazaru sprečeno krvoproliće

Zahvaljujući ministru policije Ivici Dačiću i glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, sprečeno je krvoproliće, rekao je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

"Jučerašnja situacija je rešena zahvaljujući brzoj reakciji ministra policije i spremnosti muftije da uvaži moj ljudski a ne politički apel, da zamoli te ljude da odu kući i da na drugi način ukažu na probleme", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je posredovao između Dačića i Zukorlića nakon što su ga članovi Opštinskog odbora LDP u Novom Pazaru pozvali i rekli da će "doći do krvoprolića".

"To je bio posao države i mislim da smo svi imali više sreće nego pameti. Juče je bio jedan zaista kritičan dan, a time se bavila Žandarmerija. Nije to problem za Žandarmerije, jer preko puta nje nisu stajali narkoklanovi ili navijači sa stadiona, već novopazarska sirotinja", rekao je Jovanović, kao i da se "ne mogu ignorisati problemi u Sandžaku".

On je kazao da je protest pristalica Zukorlića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, zbog, kako on tvrdi, otimanja vakufske imovine, signal da u Novom Pazaru "ništa ne valja" i da rešavanje problema u tom gradu "ne može rešiti niko mimo centralnih vlasti u Beogradu".

"Ono što se juče desilo poslednje je upozorenje da se to ne sme ignorisati i da pod hitno trebamo da definišemo način na koji ćemo rešavati tamošnje probleme, a onda i ljude koji će to uraditi", rekao je lider LDP.

"Sandžakom ne vlada ni muftija, ni predsednik Tadić, već beda koja je rezultat nečije nesposobnosti, svakako ne verske, i to treba da se reši", rekao je lider LDP i istakao da građani u Sandžaku nisu neprijatelji Srbije.

Cerić kritikuje vlast u Srbiji

Mustafa Ceriæ (FoNet)
Reis ul ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić kritikovao je vlasti u Srbiji, navodeći da se mešaju "u verske poslove muslimana u Srbiji, odnosno Sandžaku".

Cerić tvrdi da nema podele među muslimanima u Sandžaku, već da ima pokušaja da se vlada u Beogradu meša u poslove Islamske zajednice na "neprimeren i neprihvatljiv način".

On je pozvao zvanični Beograd da poštuje autohtonost bošjačkog naroda i autonomnost islamske zajednice u Sandžaku i da odustane od nametanja svojih pravila za vođenje verskih poslova muslimana u Srbiji, odnosno Sandžaku.

"Za nas je jako važno da se razume značaj mešihata Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru i da se ukaže beogradskom režimu da poštuje autohtonost bošnjačkog naroda i autonomnost Islamske zajednice u Sandžaku, te da odustane od nametanja svojih pravila za vođenje verskih poslova muslimana u Srbiji, odnosno Sandžaku", rekao je Cerić.

Kako je prenela Muslimanska verska novinska agencija, Cerić tvrdi da su muslimani na Balkanu puno propatili u poslednjih 100 i više godina, ali da su uprkos tome, ostali čvrsti i dostojanstveni u svojoj veri i kulturi.

Duhovni lider bošnjačkih muslimana je ponovio da su oni jedini narod na Balkanu koji nema nacionalnu državu i da žive u više država kao manjinske skupine u okruženju većinskih jednonacionalnih zajednica, koje često, kako tvrdi, nemaju razumijevanja za njihova nacionalna, verska i kulturna prava.

SNS: Sprečiti bujanje verskog fundamentalizma

Srpska napredna stranka zatražila je od vlasti Srbije da "spreče bujanje verskog fundamentalizma" na području Raške oblasti i da obezbede primenu Ustava i zakona na čitavoj teritoriji Srbije.

"To što je na delu teritorije Srbije dozvoljeno bujanje verskog fundamentalizma i osnivanje streljane u kojoj se godišnje potroši najveći broj metaka u Srbiji je nešto što zahteva da se čitava situacija što pre podvede pod ustavne i zakonske okvire i da se ne dozvoli da se otrgne kontroli", rekao je član Pravnog tima SNS Marko Đurić.

"Zukorliću odgovara haos"

Narodni poslanik i nosilac izborne liste "Bošnjačka lista" Esad Džudžević rekao je da muftiji Muameru Zukorliću "odgovara atmosfera haosa, atmosfera mogućih incidenata, atmosfera stvaranja paralelnih institucija" u Sandžaku, a da on to u svojoj retorici spočitava drugima.

Zukorlić je "generator svih mogućih podela i omraza koje postoje, naročito u poslednjih četiri-pet godina, u svim sandžačkim sredinama", kazao je Džudžević u intervjuu TV Tutin.

"On je generator tih omraza i primitivnih načina proizvođenja podela u porodicama, u bratstvima, mahalama, u našima čaršijama i mislim da je krajnje vreme da se, uz pomoć mnogih naših prijatelja i u ovoj zemlji i svetu, stane na kraj tim podelama", rekao je Džudžević.

I njegov kolega Meho Omerović smatra da je u pitanju politička kampanja i dodaje da ne očekuje da svi vernici slede svog verskog lidera i u političkoj borbi.

"To je još jedan pokazatelj da on želi političku vlast, da on želi da bude gospodar svega u Sandžaku, da od Sandžaka napravi tamni vilajet u kome će on odlučivati o svemu i svačemu. Očigledno da on šalje jasnu poruku Beogradu i Srbiji da ako se sa njim ne pregovara na visokom nivou, on će da pravi probleme. Pitanje pregovora je pitanje o čemu da se razgovara", kaže Omerović za B92.

Omerović, ujedno i član odbora za bezbednost Skupštine Srbije, kaže da jučerašnji događaj nije ugrozio stabilnost, jer se na Zukorlićev poziv odazvalo znatno manje ljudi od muftijinih očekivanja i da to govori o svesti naroda koji želi da živi u saživotu sa ostalim građanima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: