Nestašice prate poskupljenja

Najava poskupljenja ulja prazni rafove u prodavnicama. Minimalna cena posle poskupljenja 125 dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2010.

15:07

Default images

Pored mleka, sada u trgovinama teško možete da kupite i ulje. Najavljeno poskupljenje ovog proizvoda ispraznilo je rafove, a građane nateralo da prave zalihe.

Kako stoje stvari, do kraja meseca skuplje će biti i meso, šećer, konditorski proizvodi i sredstva za ličnu higijenu. A ako je za utehu građanima, jedino od najavljenog poskupljenja struje za sada nema ništa.

U beogradskim prodavnicama slika 90-ih. U korpe se stavlja po nekoliko flaša ulja, a na kasi red koji se otegao do kraja prodavnice.

Zbog velike jagme za uljem u prodavnicama je ograničena i količina koja može da se kupi.

”Vrlo brzo nestane, međutim mi smo pribegli u ovom trenutku - da svi potrošači budu zadovoljni, da svi mogu da pazare - da uzimaju maksimalno po tri litre”, kažu u marketu “Jabuka”.

Iako je ulje poslednji put poskupelo pre samo dvadesetak dana, trgovcima su opet dostavljeni novi cenovnici, korigovani čak i za 38 posto.

Tako će se ulja “Vital” i “Sunce”, koja proizvodi kompanija “Invej”, u radnjama od ponedeljka najverovatnje prodavati za najmanje 145 dinara po litru.

S druge strane, u kompaniji “Viktorija Grup”, koja proizvodi ulje “Iskon”, kažu da korekcija cena za više od 15 posto nije ekonomski opravdana.

Generalni direktor ove kompanije, Nikola Vujačić, kaže da će njihovo ulje, kada dođe do poskupljenja, u prodavnici koštati oko 125 dinara, i da bez obzira na cenu ne postoji razlog za nestašicu.

“Mi nismo smanjivali niti imamo nameru da smanjujemo isporuke prema tržištu. 100 posto sam siguran da možemo podmiriti apsolutno sve. Sve i jedan proizvođač da prestane da isporučuje, ‘Viktorija oil’ će isporučivati sa velikim zadovoljstvom ulje na tržište”, kaže on.

“Tako da ne vidim razlog da dođe do bilo kakve nestašice, posbno u svetlu toga da zaista suncokreta ima dovoljno, da će ulja biti dovoljno i nijedan razlog ne vidim zbog čega ga ne bi bilo na tržištu”, navodi Vujačić.

Lista poskupljenja nije konačna

Lista najavljenih poskupljenja se pak ne završava sa uljem. U avgustu su poskupele gotovo sve životne namirnice, a ekonomista Goran Nikolić očekuje pomeranje cena sve do oktobra.

“Kada su u pitanju cene hrane, tu je najmoćniji faktor u stvari Narodna banka Srbije. Ja očekujem da Narodna banka još pooštri monetarnu politiku jer to je jedan signal koji se šalje i onima koji poskupljuju cene da se sprema skuplji novac u perspektivi jer to nije pametno”, smatra Nikolić.

“I druga stvar pitanje je sad ova poskupljenja da li će se isplatiti onima koji su to uradili”, kaže on.

Domaće tržište na svako najavljeno poskupljenje, počelo je da reaguje sad već može se reći po šablonu.

Na isti način počela je nestašica mleka, sada ulja, a u pojedinim delovima Srbije i šećera. Reakcija Vlade, na primet intervencijom iz Robnih rezervi, još nema.

U marketima traje i potraga za mlekom

Pored ulja, u marketima svakodnevno se odvija još jedna avantura - potraga za mlekom. Obilaskom nekoliko beogradskih minimarketa, uverili smo se da se po dostavljanju kratkotrajnog mleka prispele zalihe ubrzo rasprodaju, a manjka i dugotrajna vrsta tog napitka čiji je proizvođač “Imlek”. Kupcima su međutim na raspolaganju dugotrajna mleka drugih proizvođača.

Situacija u megamarketima je ipak nešto drugačija, jer smo tamo na rafovima naišli na sve vrste Imlekovog dugotrajnog mleka.

Iskustva su, međutim, različita. Otac sedamnaestomesečnog deteta Ognjen Lazarević ispričao nam je da je proteklog vikenda tokom nabavke umesto nekoliko desetina metara, automobilom morao da pređe put od nekoliko desetina kilometara da bi našao taj proizvod.

“Ja stanujem konkretno na Vidikovcu, to je opština Čukarica i za vikend mi se desilo da sam obišao tridesetak prodavnica i nisam našao nijedan litar mleka. Imam dete od 17 meseci i neophodno mi je na dnevnom nivou”, priča Ognjen Lazarević.

“Na kraju sam završio na opštini Voždovac u Jajincima u jednom megamarketu gde sam našao tri litre mleka. Tako da smo se tog dana opskrbili, a potraga još uvek traje. Dešava mi se još da ne mogu da dođem do mleka, dobijem litar, eventualno dva do tri. Čini mi se da se vraćamo u period inflacije, kada smo čekali u redovima, da bismo se obezbedili za dan ili dva”, ocenjuje on.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da imaju problema sa snadbevanjem, uz napomenu da sa zebnjom očekuju sledeći ponedeljak, za kada je najavljeno poskupljenje ulja.

“Snalazim se tako što moram da kupujem”, kaže jedna sugrađanka u potrazi za mlekom. Ona nastavlja: “Uglavnom ima neko dugotrajno. Moram da ga kupim i to je jedna vrsta, ali u principu nije povoljno. Vidim da je poskupelo, da je nestašica i da se kreće u tom pravcu.”

“Kupujem jogurt”, snalažljiv je jedan Beograđanin koji ipak smatra da su poskupljenja opravdana, “Mislim da je opravdano, pošto cene energenata rastu, shodno tome raste i sve živo.” A budući da mu plata ne raste istim tempom kao i cene, naš sagovornik kaže da će morati da se odrekne cigareta.

“Uzmem koje god nađem”, kaže jedna sugrađanka koja nije izbirljiva kada je mleko u pitanju, “Verovatno se mi vrlo lako uklopimo u sve što nam se dešava. Mora biti mleka, šećera i ulja. Nećemo se odreći količine, već nečeg drugog.”

Građani da ne gomilaju zalihe

Prema mišljenju Gorana Papovića iz Udruženja potrošača, teškoće u snadbevanju mlekom su posledica još veoma razvijenog monopola proizvođača i trgovaca.

On podseća da se radi o višegodišnjem trendu, a problemi sa snadbevanjem počinju po najavi poskupljenja određenih proizvoda.

“Osnovni savet potrošaćima je da ne gomilaju zalihe, niti da zamrzavaju kratkotrajno mleko”, poručuje Papović.

“Trenutno je aktuelna jedna veoma ružna stvar koja se ponavlja godinama. Samo se pokazuje i trenira strogoća kada je reč o monopolu trgovaca i proizvođača. Ko je branio i ko brani trgovcima da uvezu mleko iz susednih zemalja?”, pita se on.

“Prošle godine u isto vreme se to dešavalo sa mlekom. Ulje, ista priča. ‘Dijamant’ i ‘Sunce’ su najavili 165 dinara za litar, pa je ‘Invej’ počeo da prodaje za 85, pa svi ovi vratili cene”, podseća Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: