Eštonova-Tadić uskoro o rezoluciji

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton trebalo bi narednih dana da razgovaraju o rezoluciji o Kosovu, saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

18:17

Default images

Sastanak će verovatno biti održan u Briselu, a tema je usaglašavanje stavova Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu koju je Beograd pripremio za Generalnu skupštinu UN.

Agencija Beta je javila da upućeni evropski diplomatski izvori smatraju da od sadržine rezolucije i ishoda rasprave u UN zavisi i hoće li EU u doglednije vreme dati Srbiji status kandidata za članstvo.

Na pitanje da li to znači da se za Srbiju postavlja novi uslov za članstvo u EU, što nije važilo dosad, uzvraćeno je da to mogu biti stavovi pojedinih članica Unije.

U nezavisnim analitičkim centrima u Briselu ima mišljenja i da Velika Britanija, Nemačka i Francuska, koje traže da Beograd "zarad evropske perspektive prizna realnost nezavisnog Kosova", upravo vrše najveći mogući pritisak na srpsku vlast da sa međunarodnog to pitanje preseli u evropske okvire i u funkciju svoje evropske integracije.

Takvo "popuštanje Srbije", računica je Londona, Berlina i Pariza, moglo bi možda pokolebati i zasad odlučno odbijanje pet članica EU da priznaju samoproglašenu nezavisnost u Prištini, prenosi Beta.

Diplomate u EU su rekli da je ranije bilo reči o tome da se Tadić i Eštonova sastanu na "radnoj večeri" u Briselu, gde bi "Beograd očigledno hteo da utvrdi koji su to zajednički stavovi 22 članice EU koje jesu i pet onih koje nisu priznale nezavisnost Kosova".

Ali je ostvarljivije, kako je rečeno, da se moguće približavanje stavova o rezoluciji o Kosovu razmotri u Strazburu, gde u utorak zasedaju Evropski parlament i Evropska komisija.

Maja Kocijančič, predstavnica za štampu Eštonove, rekla je za Betu da je "Evropska unija razumela da Beograd želi da uskladi stavove s evropskom dvadesetsedmoricom oko rasprave u UN o Kosovu", pošto je predsednik Srbije Boris Tadić u tom cilju najavio dolazak srpskih zvaničnika u EU.

"Mi smo i dalje u redovnim kontaktima sa Srbijom na svim nivoima", podvukla je Maja Kocijančič.

Tadić je prethodno izjavio da primedbe na predlog srpske rezolucije za raspravu u GS UN o Kosovu nisu došle iz institucija EU, već iz ministarstava inostranih poslova pojedinih zemalja članica Unije.

Tadić je juče u Beogradu rekao šefu britanske diplomatije Vilijamu Hejgu da je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupstini UN, ali ne i da prizna nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: