Kopanje rupe za spas rudara

Čileanski rudari zarobljeni u rudniku u pustinji Atakama na severu Čilea kod kuće bi mogli da budu krajem septembra, ako novi plan za njihovo izbavljenje uspe.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:22

Default images

Čileanska državna rudarska kompanija "Kodelko" počela je danas bušenje otvora kroz koji bi trebalo da se provuku 33 zarobljena rudara.

Operacija je počela tako što je bušilicom teškom oko 30 tona napravljen probni otvor u steni. Otvor će se kasnije proširiti tako da kroz njega mogu da se, jedan po jedan, izvuku zarobljeni rudari.

Spasilačke ekipe do sada su koristile tri postojeća otvora da bi zarobljenim rudarima dostavili hranu, vodu, vazduh i lekove.

U međuvremenu, sindikat zahteva od Vlade da se pobrine za oko 250 rudara koji su ostali bez posla nakon što se 5. avgusta urušio podezmni tunel.

„Želimo da se Vlada pobrine za troškove, dok naše kolege ne budu izbavljene. Zatim ćemo zatražiti otpremnine i napustiti firmu", kazala je Evelin Olmos, predsednica sindikata rudara San Hozea.

Ministar rudarstva, koji je još od 8. avgusta kod rudnika, sa kolegama i porodicama rudara, kaže da će se država pobrinuti za rudare.

"Predsednik Sebastijan Pinjera je veoma zabrinut i za sudbinu ostalih 250 rudara koji nisu u rudniku. Država mora da vodi računa o njima i njihovim pravima", kazao je ministar Lorens Golborn.

Sada sve, međutim, najviše brine zdravstveno stanje zarobljenih rudara, koji će morati da održe dobro fizičko i mentalno stanje kako bi mogli tokom akcije spasavanja da pomognu spasilačkim ekipama, i to tako što će uklanjati oko četiri tone kamenja koje će se obrušavati prema njihovom skloništu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: