Hejg predlaže povlačenje rezolucije

Bilo bi najbolje da Srbija povuče rezoluciju o Kosovu, rekao je ekskluzivno za B92 šef diplomatije Velike Britanije Vilijem Hejg.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:15

Default images

Najlakši način da Srbija napravi kompromis sa Evropskom unijom bio bi da povuče rezoluciju o Kosovu koju je uputila Generalnoj skupštini UN.

To je, u ekskluzivnom intervjuu za B92, izjavio šef britanske diplomatije Vilijem Hejg, koji boravi u Beogradu.

Hejg smatra da za Srbiju ne bi bilo dobro da doživi neuspeh na glasanju u Generalnoj skupštini, ali kaže i da situacija, bar kada je o odnosima sa EU reč, ne bi bila bolja kada bi srpska rezolucija dobila većinu u Njujorku.

Intervju Vilijema Hejga za B92 možete pročitati ovde.

Hejg je drugi šef diplomatije neke od članica EU koji u poslednjih sedam dana boravi u Beogradu, pošto je u četvrtak u poseti bio nemački ministar Gvido Vestervele koji je pružio podršku evrointegracijama Srbije, ali i zatražio održavanje dobrosusedskih odnosa i fleksibilniju politiku Srbije prema Kosovu.

Srbija za kompromis, ali ne povlači rezoluciju

Nakon sastanka sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, Hejg je poručio da je potrebno usaglasiti predlog rezolucije o Kosovu i da je za to potrebna nova rezolucija, zbog čega bi Srbija trebalo da povuče svoj predlog podnet u UN.

Ministar Jeremić je, s druge strane, rekao da za vladu Srbije povlačenje rezolucije nije opcija, ali da je Srbija spremna da razgovara sa svim činiocima, ukljućujući i EU, kako bi se postigla što šira podrška za rezoluciju.
Kompromis da, povlaèenje rezolucije ne, jasan je Vuk Jeremiæ (FoNet)
Hejg i Jeremić su rekli da se ne slažu oko pitanja Kosova ali da dele zajedničku viziju Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Razumevanje Londona i Beograda bolje je nego pre dolaska Hejga", rekao je Jeremić.

Nešto ranije se britanski ministar susreo i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji mu je preneo da je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali ne i da prizna nezavisnost Kosova.

"Isključen je jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je Tadić.
Hejg se nešto ranije susreo i sa predsednikom Tadiæem (FoNet)
Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je Tadić rekao da Srbija računa na pomoć EU za rešenje pitanja Kosova i naveo da se Srbija zalaže da do rešenja dođe dijalogom Beograda i Prištine.

Tadić je takođe istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da u odnosima Srbije i Velike Britanije ima potencijala za napredovanje.

Vilijem Hejg je tokom svoje posete Beogradu razgovara i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Pored Kosova, teme razgovora Hejga i Dačića bile su i saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, koja je ocenjene kao vrlo dobra, i nastavak procesa liberalizacije viznog režima sa Velikom Britanijom.

Dve poruke Vilijama Hejga

Podsetimo, najava posete Hejga Beogradu povezivala se sa pritiscima koje pojedine zemlje Evropske unije vrše na Srbiju kako bi izmenila rezoluciju podnetu generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Hejg dolazi u Srbiju samo nekoliko dana posle posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea, koji je u Beogradu izjavio da rezoluciju o Kosovu treba uskladiti sa stavovima Evropske unije, da o njoj treba razgovarati u Briselu, a ne u Njujorku.

Predsednik Tadić je u subotu izjavio da je Srbija spremna da razgovara u Briselu i Vašingtonu o mogućnostima izmena teksta rezolucije o Kosovu i Metohiji.

S druge strane, beogradski dnevni list “Blic” piše, pozivajući se na izvore uz vrha vlasti, da ministar spoljnih poslova Velike Britanije ne donosi u Beograd ni pretnje ni ultimatum.

List piše da Hejg dolazi na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, čiji je kabinet gotovo mesec dana lobirao da do ove posete dođe, da bi se izgladili odnosi sa Velikom Britanijom posle mišljenja MSP-a o tome da je kosovska deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Savetnik za međunarodnu saradnju predsednice Skupštine i bivši ambasador pri Ujedinjenim nacijama Branko Branković ne veruje da će Hejg u Beograd doneti nešto više od onoga što je zvaničnicima Srbije preneo nemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

Ipak, napominje on, s diplomatskog stanovišta, takve užurbane posete u razmaku od svega par dana, donose dve poruke.

“Prvo, moje mišljenje je, da je EU i glavni akteri EU koji su priznali Kosovo, pokazuju znake nervoze, s obzirom na toda, kako se stvari odvijaju, EU uprkos pritiscima i razgovorima nije dobila ni jedno jedino novo priznanje Kosova i Metohije”, kaže Branković.

To znači da je teško računati da se u Generalnoj skupštini protiv rezolucije Srbije dobije veći broj nego do sada, a taj broj nije dovoljan da se rezolucija pobije, smatra on.

“Druga stvar, ukoliko se naša rezolucija usvoji, mislim da će to biti jedan ozbiljan udarac diplomatskoj i političko-pravnoj akrobatici koju je Međunarodni sud pravde, zbog raznih pritisaka, morao da sprovede kako bi doneo odluku koju je doneo”, kaže Branković.

Komentarišući najavu predsednika Tadića da će delegacija Srbije uskoro otputovati u Brisel, Branković postavlja pitanje šta ta delegacija može da dobije u Briselu, odnodno šta može da dobije Brisel od srpske delegacije.

“Mislim da je predlog predsednika Tadića dobar, jer treba uvek razgovarati. Ali, postoje dve crte ispod kojih mi ne možemo da idemo. S jedne strane je ono što je rečeno - mi Kosovu nikad nećemo priznati nezavisnost. Drugo, ono što je isto tako važno, može da uđe u tu rezoluciju niz stvari o kojima mogu da razgovaraju Beograd i Priština, ali ni jedan stvar ne može da uđe ukoliko na prvom mestu nije razgovor o statusu Kosova”, kaže on.

U vezi sa tim, teško je govoriti o tome šta bi mogao da bude kompromis, koji je najavljivan iz Beograda, jer po izjavama Vestervelea, a Branković misli da će takvu poruku preneti i Hejg, EU uopšte nije spremna da razgovara o pitanju statusa Kosova.

S Vilijemom Hejgom će razgovarati i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji je juče u Južnoj Africi dobio podršku te zemlje za rezoluciju Srbije o Kosovu.

Pajević: Partnerski podsticaj

A dolaske inostranih zvaničnika u Beograd Milan Pajević iz ISAC fonda komentariše kao partnerski podsticaj Evrope i smatra da je izvesno da će do kraja nedelje biti dogovoren sadržaj rezolucije.

“Mislim da je danas nešto izvesnije nego što je bilo pre nekoliko dana, naročito pre nekoliko nedelja, kada je kriza, rekao bih, bespotrebno nastala, tako da mislim da će posle ovih partnerskih nastupa koji dokazuju da vodeće evropske zemlje samo vode raćuna o Srbiji i da ne žele da je puste niz vodu, dakle da će Srbija posle toga izaći sa jednim boljim predlogom i da će u partnerskim odnosima sa EU razresiti ovaj problem i pred UN izaći sa nečim što je prihvatljivo za sve strane”, naveo je Pajević. Možete pogledati snimak gostovanja Milana Pajevića u vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: