Josipović o presudi generalima

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je presuda generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, kojima se sudi u Hagu, stvar pravosuđa.

Izvor: Beta

Utorak, 31.08.2010.

21:31

Default images

"Nikakvu presudu ne očekujem, to je stvar pravosuđa", odgovorio je Josipović.

Hrvatski predsednik je kazao da bi "voleo da presuda bude povoljna za generale", ali je istakao i da svako ko je počinio ratni zločin za to mora i da odgovara.

Upitan da li će i kada oduzeti činove ostalim pravosnažno osuđenima nakon što je oduzeo odlikovanja Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, on je odgovorio da će to učiniti ako zakon kaže da to treba učiniti.

"Ako parlament, koji uređuje ta pravila, uredi stvar drugačije, tako ću postupiti. Predsednik države uopšte ne bi smeo ni misliti o tome da ne sprovodi zakone", rekao je Josipović.

"Zar zaista neko ko je počinio ratni zločin treba da nosi hrvatska odlikovanja ili mislimo da su suđenja pro forma da nekoga zavaramo i pokažemo međunarodnoj javnosti", upitao je hrvatski predsednik.

Nakon što je sredinom avgusta Glavašu oduzeo odlikovanja, Josipović je najavio da će oduzeti i činove svima koji su pravosnažno osuđeni za krivična dela na zatvorske kazne duže od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: