Danska ne sarađuje sa Hagom?

Kopenhagen -- Ministarstvo odbrane Danske zadržava i ne šalje Haškom tribunalu važna dokumenta koja su tražena za odbranu Radovana Karadžića, piše list "Kristeligt Dagblad".

Izvor: Tanjug
Podeli

Prema navodima tog lista, Ministarstvo odbrane Danske u Kopenhagenu odbilo je upit Haškog tribunala pod lažnom tvrdnjom da ne poseduje te dokumente.

Time je, ističe taj dnevnik, Danska prekršila svoje međunarodne obaveze prema Tribunalu.

"Kristeligt Dagblad" tvrdi da je imao uvid u zatražene dokumente i ukazuje da su tri dokumenta u arhivi Ministarstva odbrane u Kopenhagenu.

Radi se o objašnjenju jednog izveštaja UN o bombardovanju sarajevskih Markala u februaru 1994. i o Protokolu o razgovorima tadašnjeg danskog ambasadora u Londonu i predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije.

Odgovornost za ovaj napad, u kome je poginulo 66 ljudi, i dan-danas je sporna, ali se ipak optužuju srpske snage.

Iz dokumenata proizlazi, između ostalog, tvrdi list, da su UN imale sumnju da li su stvarno trupe bosanskih Srba ispalile granatu na Markale, i da se nije moglo raditi o bosansko-muslimanskom napadu.

Karadžić, koji se samostalno brani pred Tribunalom, odbacuje odgovornost za masakr na Markalama, i u julu je i Francuskoj uputio zahtev za predaju određenih dokumenata tajnih službi o tom slučaju.

Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson, prema danskom listu, izrazio je čuđenje vpovodom informacije o zadržavanju dokumentacije i najavio je da će novi zahtev za predaju dokumenata bit upućen vladi u Kopenhagenu.

Ukoliko je Tribunal od Danske pogrešno informisan o postojanju dokumenata, prema rečima Robinsona, odgovorni će morati da odgovaraju.

strana 1 od 35 idi na stranu