Subvencije za kese koje ne zagađuju

Na narednoj sednici Vlade Srbije trebalo bi da bude usvojena Uredba o subvenciji proizvođačima kesa koje manje zagađuju životnu sredinu.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

00:30

Default images

Prema toj uredbi, svaki proizvođač razgradivih kesa dobio bi subvenciju od 7.000 dinara po toni.

Sa 5.000 dinara bili bi stimulisani proizvođači kesa koje su deblje od 20 mikrona i koje su pogodne za višestruku upotrebu.

Ovo je "Novostima" potvrdio Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja. On kaže da će u Srbiji biti zabranjena proizvodnja i uvoz pretankih polietilenskih kesa.

Umesto njih koristiće se plastične kese koje mogu više puta da se upotrebe, kao i biorazgradive.

"Kese, čija je debljina ispod 14 mikrona, odnosno one koje su najčešće u upotrebi i koje dobijamo besplatno na pijacama ili u trgovinama najopasnije su, jer su pretanke i samo za jednokratnu upotrebu. A potrebno je da se skupi na milione njih da bi se dobila kritična masa pogodna za reciklažu“, kaže Đurić.

U zavisnosti od debljine, za razgradnju plastičnih kesa potrebno je između 400 i 1.000 godina. Đurić najavljuje i da će se ubuduće naplaćivati kazne za upotrebu polietilenskih kesa.

Taj novac će se slivati u fond iz koga će se subvencionisati proizvođači biorazgradivih i razgradivih kesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: