Hejg ne donosi ultimatum Srbiji?

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg ne donosi u Beograd ni pretnje ni ultimatum, saznaje "Blic“ iz izvora u vrhu vlasti.

Izvor: Blic

Utorak, 31.08.2010.

00:23

Default images

Naprotiv, Hejg dolazi na poziv predsednika Srbije Borisa Tadića, čiji je kabinet gotovo mesec dana lobirao da do ove posete dođe, da bi se izgladili odnosi sa Velikom Britanijom.

Cilj susreta Tadića i Hejga je da se izglade svi nesporazumi i da se spusti tenzija, podignuta posle mišljenja MSP-a o tome da je kosovska deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg dolazi danas u posetu Beogradu tokom koje će razgovarati na najvišim zvaničnicima Srbije.

Hejg dolazi u Srbiju samo nekoliko dana posle posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea.

Nije tajna da je način na koji je podneta rezolucija izazvao ličnu uvređenost britanskog ambasadora u Beogradu Stivena Vordsvorta. Ambasadori su pozvani u Ministarstvo spoljnih poslova, gde im je izdiktiran predlog srpske rezolucije (morali su da ga svojeručno pišu), a nakon toga je rezolucija hitno podneta bez čekanja njihovog mišljenja. Bilo je to ponižavajuće.

Kako "Blic“ saznaje iz diplomatskih izvora u Briselu, Hejg bi od Tadića mogao da traži da se ova rezolucija sasvim povuče.

Međutim, ne očekuje se da na ovom zahtevu insistira i verovatno bi London pristao na promenu rezolucije koja bi je potpuno obesmislila.

Nikola Jovanović, urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija“, smatra da je veoma dobro što britanski ministar spoljnih poslova dolazi u Beograd i da je to rezultat proaktivnog stava Srbije.

"Ona je važna za ispunjenje želje Beograda da postigne kompromis oko rezolucije, da bi ona bila što neutralnija. Hejgov dolazak nije direktno vezan za raniju posetu nemačkog ministra spoljnih poslova, ali verujem da do posete možda ne bi došlo da nije bilo otopljavanja odnosa nakon nemačke posete. U svakom slučaju, prioritet broj jedan je izgladiti sukob“, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: