Knez Mihailova dobila nove tezge

Dotrajale tezge za prodaju suvenira na kraju Knez Mihailove ulice nedavno su zamenjene novim, posle više od decenije.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

14:27

Default images

Iako su standardizovane i ispunjavaju tražene estetske kriterijume, problem je što su one vrlo nepraktične za prodavce.

Svoje uspomene iz Beograda domaći i strani turisti mogu da pazare na 11 novih štandova na kraju Knez Mihailove koje je postavila opština Stari grad s namerom da doprinese lepšem izgledu centralne gradske zone.

Gostima grada nudi se više od opančića i čokanjčića - autentične umetničke i zanatske rukotvorine sa ovog tla.

Dejan Kovačević, načelnik opštinske uprave Stari grad, kaže da su stare tezge zaista bile dotrajale.

"Stare tezge su bile kao što im i ime kaže - stare i smatrali smo da im je jednostavno istekao rok trajanja. Mi insistiramo da se rukotvorine, pre svega, prodaju i da ovde nema prodaje industrijskih proizvoda. Neki se provuče, ali to je razlog za eventulano uklanjanje nekoga ko ne poštuje tu odluku“, kazao je on.

Međutim, iako se nove tezge sviđaju i turistima i prolaznicima, ispostavilo se da su male i nepraktične za prodavce.

Problem je i ako je za suvenire zainteresovano više kupaca, pričaju umetnici koji u njima provode radno vreme i zimi i leti.

"Možda smo mi navikli da imamo dosta prostora. Sada ništa ne može da stane, ne možemo mi da stanemo. kao ni grejalice za zimu. Lepo od njih što su nam poklonili nove tezge, ali težak je rad", kaže jedan od prodavaca i dodaje da ih niko nije konsultovao u vezi sa zamenom tezgi.

Nadležni u Starom gradu kažu da je veličina tezgi u skladu sa propisanom, a da se u prihvatanju idejnog rešenja umetnika prodavaca isprečilo pitanje autorskih prava i nedovoljne tehničke određenosti.

"Odluka, gradska, određuje površinu tih tezgi, a mi smo morali da, prevashodno, poštujemo odluku da te tezge ne mogu da budu veće od ovih sada“, kaže Kovačević.

U Starom gradu napominju da je 11 tezgi za sada optimalan broj, navodeći da je zakup od oko 200 000 godišnje adekvatan, a da njihovi vlasnici ne podležu slobodnom formiranju cena kao u drugim zonama Knez Mihailove.

Opštinski čelnici dodaju i da se tako subvencionišu proizvodi iza kojih stoje originalni umetnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: