Optuženi o paljenju džamije

Optuženi za paljenje beogradske Bajrakli džamije Rade Radosavljević kaže da se kordon Žandarmerije povukao pred demonstrantima "za nekoliko minuta".

Izvor: Beta

Utorak, 31.08.2010.

15:24

Default images

Radosavljević je dao iskaz u nastavku suđenja grupi od 20 optuženih za paljenje džamije, 17. marta 2004. godine. On je negirao da je učestvovao u neredima.

"Te večeri ja sam pokušao da sprečim demonstrante da zapale automobil i prikolicu koja se nalazila u blizini moje kuće, u Jevremovoj ulici" (nedaleko od džamije), rekao je Radisavljević.

On je kazao da je pre nego je došlo do nereda čak pokušao da upozori ljude u objektima u sklopu Bajrakli džamije da bi moglo da dođe do incidenta, jer ih je poznavao, pošto živi u istoj ulici gde je i džamija.

"Počeli su da policajce gađaju kockama kaldrme i dobacivali im da se sklone. Šta vredi što je pod punom opremom kada ga kocka pogodi u glavu", rekao je Radosavljević.

Optuženi, koji stanuje preko puta džamije, naveo je da se oko 18.30 vraćao sa posla i da je video gužvu i kordon Žandarmerije, ali da posle probijanja kordona nije video šta se događalo, jer je otišao kući i samo povremeno izlazio napolje, gde su bili nemiri.

"Video sam da su demonstranti iz džamije iznosili te njihove muslimanske knjige i bacali ih. Palili su i automobil jednog komšije Grka, ali sam im rekao da to ne rade jer njegov automobil nije šiptarski", rekao je Radosavljević, koji je negirao krivicu za paljenje džamije.

Radosavljević, čiji su sinovi Miloš i Marko takođe optuženi, rekao je da su njegovog sina Miloša, koji je nosio šal Partizana, napali navijači Crvene zvezde i da je povređen kada je pokušao da ih razdvoji.

"Rekao sam im da ga ne tuku jer su valjda došli zbog srpske stvari, ali sam dobio nekoliko udaraca u glavu i bio krvav. Žandarmi su prvo mirno posmatrali kako me tuku, ali su se onda umešali i razdvojili nas od napadača, a posle nas je policija legitimisala", naveo je optuženi.

Optuženi je izrazio ogorčenje što se njegova porodica "provlači po sudovima", navodeći da je muftija Muhamed Jusufspahić reagovao kada je čuo da su on i njegovi sinovi Miloš i Marko Radisavljević, nekoliko dana posle incidenta, privedeni u policiju.

Osim Radeta Radisaljevića, na današnjem suđenju njegov sin Marko i još trojica optuženih negirala su učešće u neredima.

Optužnica Prvog osnovnog tužilaštva tereti 20 ljudi za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", a suđenje je ponovo počelo sredinom maja, kada su odbranu iznela prva trojica optuženih.

Radisavljevićev sin Miloš zvani Kimi nedavno je osuđen na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković uvredljivim skandiranjem sa tribina na fudbalskoj utakmici Partizan - Šahtjor, decembra prošle godine.

Negirajući krivicu, njegov brat Marko rekao je da je tokom nereda celo veče proveo u kući gde je bio sa majkom, i da je tek kada je video komešanje ispred kuće, izašao napolje. Ispred zgrade video je oca, kome je, kako je naveo, grupa navijača Crvene zvezde već raskrvarila lice.

Optuženi Borisav Vukašević rekao je da nije kriv, i da je prilikom saslušanja u policiji bio primoran da potpiše iskaz bez prisustva advokata.

Prema njegovim rečima, on je posle nereda otišao do džamije, gde je uzeo registarsku tablicu, koju je zadržao zato što je bio "mlad i lud" Vukašević je naglasio da je u centar grada te večeri došao sa drugom Markom Đorđevićem, takođe okrivljenim, i da ih je u povratku legitimisala policija.

U noći 17. i 18. marta 2004, posle nasilja nad Srbima na Kosovu, demonstranti su probili policijski kordon na uglu Ulice kralja Petra i Gospodar Jevremove i uz povike "ubij Šiptara" provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Demonstranti su polupali prozore i inventar, a potom zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

Sudija Ivana Ramić tražila je od branilaca da u roku od tri dana dostave dokaze o opravdanom odsustvu Stefana Radevića i Adama Miševića, inače će tražiti njihovo privođenje.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: