Delegacija Kongresa SAD u Beogradu

U Beogradu boravi delegacija Predstavničkog doma američkog Kongresa koja sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovara o odnosima Beograda i Vašingtona.

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

07:46

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je u razgovoru sa delegacijom Predstavničkog doma da je Srbija zainteresovana za jačanje političkih i ekonomskih odnosa sa SAD.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Tadić je američkim kongresmenima potvrdio da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju.

Članovi delagacije donjeg doma Kongresa SAD - Vilijam Delahant, Den Barton, Majk Tarner i Stiv Koen, istakli su da će se založiti da se taj proces ubrza.

Tadić je američke kongresmene obavestio o situaciji oko predloga rezolucije o Kosovu koji je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, rekavši da Srbija vodi razgovore sa svim međunarodnim faktorima da se rezolucijom, kroz dijalog Beograda i Prištine, dođe do rešenja.

On je istakao da se Srbija zalaže za regionalnu saradnju i naglasio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Tadić je rekao i da Srbija ima izuzetnu saradnju sa SAD u borbi protiv globalnog terorizma i organizovanog kriminala, koja daje izvanredne rezultate, dodaje se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković rekao je da je Srbija uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo.

Mirko Cvetković je rekao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga, kao i za dalje jačanje sveukupnih odnosa Srbije i SAD.

Kongresmeni SAD istakli su da će se založiti za to da se proces evropskih integracija Srbije ubrza, ističući da je evidentan napredak koji je Srbija u poslednjih nekoliko godina postigla na svim poljima.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić sastao se danas sa delegacijom kongresmena Sjedinjenih Američkih Država.

Đelić je kongresmenima predstavio aktuelnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, kao i dosadašnji napredak u domenu evropskih integracija.

On je naglasio da je važan korak u unapređenju odnosa Srbije i SAD učinjen u aprilu ove godine, kada je potpisan bilateralni sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji. U okviru ovog sporazuma već su učinjeni konkretni koraci i u planu je velika srpsko-američka naučna konferencija sledeće godine.

Kongresmeni su se sastali i sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem koji je pri tom poručio da je neophodno unaprediti ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Dinkić je uputio poziv svim američkim investitorima koji razmišljaju o proširenju svojih investicija u Evropi, da dođu u Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, Dinkić je delegaciji američkog Kongresa predstavio sve pogodnosti ulaganja u našu zemlju i istakao da Srbija ima najniže poreze i najbolju radnu snagu u okruženju.

Ovo je treća delegacija američkih zvaničnika od prošlogodišnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Osnovana Grupa prijateljstva sa SAD

Šef delegacije Kongresa SAD Vilijem Delahant pozdravio je danas osnivanje Grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije i istakao da je to "veoma primećeno u Kongresu, saopštila je Skupština Srbije.

"Delahant je ocenio da će demokratski procesi koji se odvijaju u Srbiji proteklih deset godina rezultirati njenim članstvom u Evropskoj uniji, što je i najbolji garant stabilnosti čitavog regiona", saopštio je parlament posle sastanka američke delegacije sa članovima Grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije.

Predsednik Grupe prijateljstva Vlajko Senić istakao je ulogu i doprinos skupštine u produbljivanju i poboljšanju sveukupne saradnje dve zemlje.

Senić je dodao da Grupa prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije broji 29 članova i da će razmena iskustvava narodnih poslanika i američkih kongresmena doprineti i saradnji izvršnih vlasti dve zemlje.

Sa delagacijom iz SAD razgovarali su i članovi grupe Nenad Konstantinović, Aleksandar Jugović, Ivan Andrić, Konstantin Samofalov, Gordana Čomić, Suzana Grubješić, Riza Halimi i Edip Šerifov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: